Amerikai álom nyomta agyon Armstrongot

2013.01.21. 09:30

Lance Armstrong egykori csapattársa, Paolo Savoldelli szerint a hatalmas elvárások kényszeríthették arra a most vallomást tevő kerékpárost, hogy doppingszerekhez nyúljon. Az ötszörös Tour de France-győztes Eddy Merckx kiakadt, szerinte sértő az az állítás, hogy csak doppinggal lehet Tourt nyerni.

„Nem vagyok meggyőzödve arról, hogy csak a doppingnak köszönhetően nyerte a hét Tourját. Ami romba döntötte Armstrongot, az az a tény, hogy ő volt az amerikai álom megtestesülése" - mondta Savoldelli, aki 2005-ben Armstrong csapattársa volt.

„Egy olyan hatalmas ország állt mögötte, mint az Egyesült Államok, és részt vett George W. Bush kampányában is. Rengeteg szponzorral a hátterében ő volt az amerikai idol, akit az, hogy még a rákot is sikeresen legyőzte, még inkább közkedveltté tett.

Kötelező volt nyernie, én is sokszor megkérdeztem már magamtól, hogyan volt képes ennyi nyomással együttélni?" - védte meg Armstrongot Savoldelli.

Egy másik volt csapattárs, Andrea Peron szerint dopping nélkül is sokra vihette volna Armstrong. „Az a fickó, aki én ismertem, egy fenomén volt. Talán dopping nélkül nem nyert volna hét Tourt, de kettőt-hármat biztosan." Peron elmondta, hogy a Motorolánál 1995-96-ban még nem doppingoltak, szerinte a US Postálnál kezdte el használni Armstrong a doppingszereket.

Contador tovább lépne

"Talán lezárhatunk egy évtizedes fejezetet, és inkább ennek a csodálatos sportágnak a jelenére és a jövőjére összpontosíthatnánk. Tudom, sok minden hangzott el az Armstrong-interjúban, de igazából senkit sem lepett meg" - mondta az argentin Tour de San Luis hétfői rajtjára készülő, kétszeres Tour-győztes Alberto Contador, aki 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben megnyerte a francia körversenyt, ám utóbbi címétől doppingvétség miatt megfosztották. A spanyol bringás szerint Armstrong vallomása erősen hat a kerékpár megítélésre, de ő maga szeretné, ha ebből a pozitívumokat is észrevennék.

A kerékpársport legnagyobb alakja, a mindent megnyerő Eddy Merckx is megszólalt az Armstrong-vallomás után. Merckx jó viszonyban volt az amerikaival, aki beszélgetéseiken is mindig tagadta, hogy doppingolt volna. Merckxnek a hazugság mellett az sem tetszik, hogy Armstrong kijelentette, hogy Tourt nem lehet nyerni dopping nélkül nyerni. Merckx szerint ez az elmúlt 110 év bajnokaira és Armstrong ellenfeleire nézve is sértő.

„Ez botrány a többi kerékpárosnak is, hogy ezt állítja. Ezt nagyon könyű mondani és álszent is. Az Armstrong-korszak nehéz volt a kerékpársportnak, mert a Festina-botrány után jött, ahol EPO-t találtak, de ez még nem ok arra, hogy azt mondja, hogy nem lehet dopping nélkül Tourt nyerni" - méltatlankodott Merckx.

J.J. Abrams életrajzi filmet forgat Armstrongról

A Paramount Pictures stúdió és az egyik legbefolyásosabb producer, J.J. Abrams készít filmet Lance Armstrong legendás, majd botrányoktól sem mentes életéből - jelentette be a stúdió sajtófőnöke. A forgatókönyvet Juliet Macurnak, a The New York Times riporterének júniusban megjelenő könyve alapján készítik. Macur a hétszeres Tour de France-győztes karrierjének nagyjából egy évtizedét vetette papírra. A stúdió nem közölte még sem a rendező, sem a szereplők nevét, sem a forgatás kezdetének időpontját.