A doppingdoktor mindenkit hülyének néz

2013.01.30. 17:32

A bíróság elé állított spanyol doppgindoktor, Eufemiano Fuentes cinikus vallomást tett. Azt mondta, hogy nem doppingolni akarta a kerékpárosokat, csak azért biztosított vérátömlesztést nekik, hogy jó egészségi állapotban legyenek.

A több száz sportolóval kapcsolatban álló, hét évvel ezelőtt lekapcsolt doppingdoktor Madridban mint orvost mutatta be magát, aki szinte életet mentett a tevékenységével. „Ha egy sportolónak nagyon viszkózus volt a vére, akkor vért vettünk tőle, hogy csökkentsük a veszélyt. És előfordul, hogy a levett vért lefagyasztottuk. Ha később ugyanez a sportoló alacsony hematokritértékkel vagy vérszegénységben szenvedve tért vissza, akkor visszaadtuk neki a vérét."

Fuentes azt is állította, hogy a sportolók egyénileg keresték fel, és orvosi kezeléseket, készítményeket és teszteket kértek, ami alapján összeállíthatták edzéstervüket. Fuentes elmondta, hogy versenyek közben sosem végzett vérátömlesztést, és a Liberty Seguros nevű kerékpároscsapatnak sem volt az orvosa, csak néhány tanácsot adott a versenyzőknek. Állította, naptárában sem a tervezett  kezelések időpontjai voltak, az csak egy edzésterv volt.

Az orvos azt is meg tudta magyarázni, hogy miért hotelszobákban végeztek vérátömlesztéseket. Fuentes szerint ez mindig a sportolók kérése volt, egyszerűen védték a magánéletüket, és nem akartak senkivel összefutni a klinikán.

Pácienseit legtöbbször álnéven vagy kódok segítségével tartotta nyilván, erre is tudott magyarázatot adni, szerinte egyszerűen a rövidítéseket mindig könnyebb megjegyezni, mint a teljes neveket. Elismerte, hogy kerékpárosokon kívül bokszolókkal, atlétátkkal, futballistákkal is foglalkozott.

Kiterjedt és amennyire lehet, fedett hálózatot működtethetett, erre utal az is, hogy letartóztatásakor három mobiltelefon és nyolc SIM-kártya volt nála.

A nyomozás 58 kerékpárosról állapította meg, hogy közük volt a doppingdoktorhoz, szinte a komplett élmezőny érintett volt Alberto Contadortól Ivan Bassóig. Közülük azonban csak néhányan kaptak eltiltást.