Vérátömlesztés lett a vitaminadagolásból

2013.03.08. 14:56

A héten a holland kerékpározás egyik ikonja, a két Tour de France-szakaszt is nyerő Michael Boogerd is bevallotta, hogy szinte egész karrierje alatt doppingolt. Az is kiderült, hogy csapatának, a Rabobanknak is megvolt a maga doppingdoktora. Michele Ferrari és Eufemiano Fuentes után Geert Leindersről is kiderült, hogy orvosi tudását nem csak az edzéstervezésre használta, sokkal inkább arra, hogyan adagolja a tiltott szereket.

Leinders működéséről Michael Rasmussen számolt be, a 2007-es Tour de France vezető helyéről visszalépő dán néhány héttel ezelőtt vallotta be, hogy doppingolt, és most kipakolt, mi ment a Rabobanknál.

Ahogy lenni szokott, egy kerékpáros megbukásánál a csapatvezetők szétteszik a kezüket, és ártatlan arccal nyilatkoznak, hogy elképzelni sem tudják, hogy versenyzőjük hogyan és miért doppingolt, de a szigorú vizsgálat majd kideríti. A kifinomult ellenőrzések miatt azonban a magányos elkövető szinte elképzelhetetlen, csak szakemberek együttműködésével lehet átverni jó hatékonysággal a teszteket. Rasmussen is erről beszélt, hogy a Rabobank klubvezetése is tisztában volt vele, kerékpárosaik milyen doppingkezelést kaptak, sőt, nem egy esetben maguk szervezték meg.

Rasmussen azt állítja, 2004 óta kapott vértátömlesztéseket, és Leinders volt az, aki először tűt szúrt a karjába, a vértasakokat egy futár hozta, a kezelést álalában Rasmussen hotelszobájában végezte el az orvos.

2006-ban azonban óvatosabbá váltak a vérátömlesztésekkel, mert akkor pattant ki Fuentes doktor doppingbotránya. A Tour de France második pihenőnapján Rasmussenéken ezért sem hajották végre a vércserét. A dán ennek ellenére megnyerte a másnapi szakaszt, de nem értette, miért álltak le: „Talán azt gondolták, hogy egyszerűen túl erősnek tűnünk másoknak. Azt is szem előtt tarthatták, hogy nem sokkal korábban robbant kiaz Operacion Puerto, így mindenki vértasakokat keresett azután, hogy Spanyolországban 250 találták. De akkor is furcsa volt, hogy az első pihenőnapon még megkaptuk a vért."

2007-ben úgy nézett ki, hogy ismét a vérdopping lesz a menő, egy bécsi vérbankban tárolták a tasakokat, de júniusban a csapatvezetés megtiltotta az átömlesztéseket. Ekkor a vér hematokritszintjét javító EPO lett az elsőszámú szer, de tesztoszteront, IGF-et, növekedési hormont, inzulint is szedtek mellé. Leinders meglehetősen lazán, minden félelem nélkül kezelte a doppingszereket, gyakran előfordult, hogy a csapatbusz egyik hűtőjében tárolta azokat. Ha ellenőrzik, pillanatok alatt lebukhatott volna az egész csapat.

A doppingolás módszere Boogerdet is dilemma elé állította, úgy vélte, az EPO túl veszélyes,– vért viszkózussá tevő hatása miatt valóban fennáll a vérrög képződésének veszélye –, ezért egy idő után visszatért a konzervatívabbnak tekinthető, de mint Ricardo Ricco esetében láttuk, szintén életveszélyes vértranszfúzióhoz, amivel Boogerd szerint nehezebb is lebukni.

Boogerdet a holland élsportot érintő HumanPlasma vérdopping programmal is összefüggésbe hozták. Korábban tagadta, hogy részt vett volna benne, csak azt ismerte el, hogy találkozott a HumanPlasma vezetőjével, akivel csak vitaminokról egyeztettek.

Thomas Dekker is egyike azon nyolc rabobankosnak, aki bevallotta a doppinglást, és benne a csapat szerepét: „Azt kellett volna mondaniuk, légy türelemmel, és maradj távol a doppingtól, de nem ez volt a helyzet. Nem akartak eltántorítani tőle. A doppingolás ez életmódunk és a munkánk részévé vált, amellett, hogy nagyon keményen edzettük, mindent megtettünk a kerékpározásért."

Armstrong vallomása után egyre több, jellemzően azért már visszavonult kerékpáros tartott igazságbeszédet. A büntetéstől félve azonban valószínűleg még sokáig titok marad, hogyan zajlott a szervezett doppingolás a csapatoknál, de kedvező fejlemények már vannak. A hollandok enyhe büntetésekkel próbálnak még több vallomást kicsikarni, a 2008 január elseje előtt doppingolókat csak hathónapos eltiltással sújtják, illetve háromhavi bérüket tartatják vissza. Ha a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségen is sikerülne átverni ezt a szabályozást, még többen törhetik meg a hallgatás törvényét.

A korábbi Rabobank a névadó szponzor tavalyi elvesztése óta Team Blancóként (fehér csapat) versenyez, hogy valóban tiszták-e a kerékpárosai, az talán csak évek múlva fog kiderülni.