Armstrong nem adja fel, úszó lesz

2013.04.04. 10:23

Lance Armstrong nem adja fel a versenyszerű sportot, az örökre eltiltott kerékpáros, triatlonista és futó a hétvégén szenior úszóversenyen indul.

Armstrong szóvivője, Mark Higgins megerősítette, hogy az egykori kerékpáros három számba nevezett be a texasi egyetemen rendezendő úszóversenyen. Armstrong a 40-44 éves korcsoport 500, 1000 és 1650 yardos gyorsúszó számaiban fog indulni. A nevezési idők alapján 1000 yardon a második, 500 és 1650 a harmadik legjobb eredménnyel rendelkezik.

A szervezők nem törődnek Armstrong kétes hírnevével és doppingos múltjával, indulását azzal védik, hogy a szeniorverseny nem köteles a kerékpárost eltiltó Amerikai Doppingellenes Ügynökség szabályait betartani. „A mi küldetésünk az, hogy visszanyúljunk a hatvanas évekig, és a felnőtteket is bátorítsuk az úszásra. Lance tagja az Amerikai Szenior Úszó Szövetségnek (USMS), így jogosult részt venni" – érvelt az USMS igazgatója.

Némi problémát jelenthet azonban az, hogy az USMS a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) szabályait követi, az pedig magáénak vallja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kódexét. Eszerint Armstrong nem indulhatna Texasban.

Valószínűleg megéri nekik kockáztatni, Armstrong indulásával óriási lesz az érdeklődés a verseny iránt. A nyáron hegyikerékpár-, és triatlonversenyek szervezőinek is megérte, hogy az eltiltott sportoló kedvéért a hivatalos versenyrendszeren kívül helyezzék magukat. Csak Armstrong neve miatt megnövekedtek a nevezési díjakból befolyó bevételek, és a médiában is nagyobb felületet kaptak.