Wiggins a kaotikus esőnap vesztese

2013.05.10. 19:13

Adam Hansen szökésből nyerte a Giro d' Italia hetedik szakaszát, az esős verseny azonban az összetettet is átírta. A favorit Bradley Wiggins bukott a csúszós úton és már nem tudott felzárkózni legnagyobb riválisaihoz. Összetettben Benat Inxausti vette át a vezetést.

Adam Hansen tavaly azzal írta be magát a kerékpárosok történelemkönyvébe, hogy mind a három háromhetest a Girót, a Tour de France-t és a Vuelta a Espanát is teljesítette ugyanabban az évben. Most végre egy szakaszgyőzelem is összejött neki egy egésznapos szökés után.

Hansen 29 kilométer után lépett meg öt társával együtt a mezőnytől, és végig jól tartotta magát a négy kategorizált hegyet is tartalmazó 177 kilométeres szakaszon. Már csak 32 kilométer volt, amikor az élcsoport szétszakadt, és Hansen Sellával maradt elöl. Az egyik lejtőn azonban Sella elesett, Hansen pedig kihasználta a lehetőséget, kemény tempót diktálva meglógott. Társának nem sok esélye volt utolérni, mert nem sokkal később megint elesett. Hansen már a mezőnnyel szemben is háromperces előnyben volt, és a zuhogó esőben is jól tartotta magát. Az utolsó emelkedőn kicsit megfáradt, de utána nem volt kétséges a győzelme.

A hullámos szakasz az összetett dobogójára hajtó bringásoknak is alkalmat adott a támadásra, de aligha hitte volna bárki, hogy baleset írja át az eredménylistát. Az utolsó nagyobb lejtőn Vincenzo Nibali támadott, neki amúgy is tehetsége van a lejtőzésben, és sikerült is elszakadnia néhány másodpercre. Egy kanyart azonban ő sem tudott bevenni, és elterült az aszfalton. Ezután óvatosabban ment, de az esőtől csúszóssá váló úton az éles kanyaroknál egymás után buktak a bringások. Az egyiknél az egész nap nyűgös és a topformától távol lévő Wiggins is elesett, és bár gyorsan visszaszállt a kerékpárjára, csak nagyon óvatosan mert ereszkedni. A hátralévő öt kilométeren a csapattársai próbálták meg feljebb vinni, de így is közel másfél percet kapott riválisaitól, Nibali, Scarponi, Evans és Hesjedal az első nagyobb csoporttal érkezett meg.

A rózsaszín trikót az eddig harmadik helyen álló Benaut Inxausti szerezte meg, ő is Nibaliékkal érkezett, míg az eddig vezető Luca Paolini Wigginsszel együtt ért célba.

Szombaton 55 kilométeres időfutam következik, ha Wiggins túl tudja tenni magát a kudarcon és a balszerencsés napokon, nagyon könnyen ledolgozhatja a hátrányát, és akár a rózsaszín trikót is megszerezheti, de az elmúlt napok halványabb teljesítménye akár arról is árulkodhat, hogy egyszerűen nem sikerült a formaidőzítése.

Eredmények:

7. szakasz, San Salvo-Pescara 177km
1. Adam Hansen (Lotto)     4:35:49      
2. Enrico Battaglin (Bardiani Valvole)     + 1:07      
3. Danilo Di Luca (Vini Fantini)           
4. Mauro Santambrogio (Vini Fantini)            
5. Damiano Caruso (Cannondale)            
6. Cadel Evans (BMC)           
7. Stefano Pirazzi (Bardiani Valvole)           
8. Arnold Jeannesson (FDJ)           
9. Pieter Weening (Orica-GreenEdge)            
10. Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp)
54. Luca Paolini (Katyusa)    + 2:31           
55. Bradley Wiggins (Sky)

Összetett:
1. Benat Intxausti (Movistar)    28:30:04      
2. Vincenzo Nibali (Asztana)     + 00:05      
3. Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp)     + 00:08      
4. Giampaolo Caruso (Katyusa)    + 00:10      
5. Mauro Santambrogio (Vini Fantini)     + 00:13      
6. Cadel Evans  (BMC)    + 00:16      
7. Robert Gesink (Blanco)    + 00:19      
8. Ivan Santaromita  (BMC)    + 00:28      
9. Pieter Weening (Orica-GreenEdge)     + 00:29      
10. Robert Kiserlovski (RadioShack Leopard)    + 00:34
23. Bradley Wiggins (Sky) + 1:32