Tömegbukás után Kittel 3. etapját nyerte

2013.07.11. 17:41

A német Marcel Kittel bombaformában versenyez, a harmadik szakaszát nyerte a Tour de France-on. Az összetettben a 12. szakasz után is Christopher Froome vezet.

A 218 kilométeres Fougères és Tours közötti szakasz egyértelműen a sprintereknek kedvezett, a hosszú etapon természetesen egy szökevénycsoport is próbálkozott, de nem ez a nap volt az, amikor a mezőny esélyt adott a hazaérésre. Az egész nap őrült tempóban telt el, több mint 45 kilométer per órás átlagot hajtottak a versenyzők.

A rajt után kevéssel Francesco Gavazzi (Asztana), Romain Sicard (Euskaltel-Euskadi), Manuele Mori (Lampre), Juan Antonio Flecha (Vacansoliel) és Anthony Delaplace (Sojasun) lépett meg, nyolc és fél perccel vezettek már, de a mezőny miután a részhajrát még hagyta elvinni nekik, bedarálta őket.

A sprintre most is az Argos-Shimano, a Lotto, az Orica és az Omega-Pharma készülődött, a pontversenyben vezető Peter Sagan pedig reménykedhetett, hogy valamelyik síkon nagyon jó sprinter mögött jó helyen ér célba.

A hajráig azonban egy erősen megfogyatkozott mezőny jutott csak el, mert két kilométerre a céltól tömegesen buktak a versenyzők, elsőre úgy tűnt, hogy az egyik kerékpáros az útpadkában akadt fent, és ez indította be a láncreakciót. A Lotto sprintere Greipel nem tudott az élen maradni, az Argos viszont jól dolgozott, jó helyen vitte Kittelt, mellettük Cavendish bújt meg felvezetője mögött. A brit ezúttal is hihetetlen tempóban indult meg, de megint egy kicsit hamar nyitotta meg a hajrát, Kittel erőből utolérte, majd meg is verte. A harmadik helyen Sagan érkezett, aki így biztosan őrzi a zöld trikót.

Eddig Kittel a Tour legeredményesebb versenyzője, ez volt a harmadik szakaszgyőzelme, ő nyerte a nyitóetapot és a tizediket is. A versenyen ez volt az ötödik német siker, rajta kívül Martin és Greipel nyerte egy-egy szakaszt. Némileg meglepetés, de eddig még sem francia, sem olasz, sem spanyol győztes nem volt. Utoljára 1926-ban volt ilyen, akkor az első 13 etapon csak belga és luxemburgi nyertesek voltak, míg végül a 14.-en az olasz Bartolomeo Aimo jött be első helyen.

A top 10-es versenyzők közül is mindenki a mezőnnyel érkezett célba, így az összetett állása nem változott.

Csütörtökön a Tours ésSaint Amand Montrond közötti 173 kilométeres szakasz vár a mezőnyre, nem különösebben nehéz a terep, de a cél előtt pár kilométerrel ismét egy olyan emelkedő lesz, ahol a Cannondale megpróbálhatja megdolgozni a sprintercsapatokat, hogy Sagan igazi ellenfél nélkül hajrázhasson a győzelemért.

Eredmények:

12. szakasz,Fougeres-Tours, 218 km
1. Marcel Kittel (Argos-Shimano) 4:49:49
2. Mark Cavendish (Omega Pharma)
3. Peter Sagan (Cannondale)

Összetett (sárga trikó):
1. Christopher Froome (Sky) 47:19:13
2. Alejandro Valverde (Movistar) +3:25
3. Bauke Mollema (Belkin) +3:37
4. Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) +3:54
5. Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff) +3:57
6. Laurens Ten Dam (Belkin) 0:04:10
7. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma) +4:44
8. Nairo Quintana (Movistar)+ 5:18
9. Rui Alberto Costa (Movistar) +5:37
10. Jean-Christophe Peraud (AG2R) +5:39

Pontverseny (zöld trikó):
1. Peter Sagan 307 pont
2. Marc Cavendish 211 pont
3. Andre Greipel 195 pont
4. Marcel Kittel 177 pont