Őrület, 3000 km után 3 másodperc előny

2013.09.12. 18:05

Vaszil Kirijenka hosszú szökés után nyerte a Vuelta a Espana 18. szakaszát. Az utolsó emelkedő kegyetlen volt, a 42 éves Christopher Horner mindent megtett, de nem tudta megelőzni a piros trikós Vincenzo Nibalit, három másodperccel mögötte áll.

Az idei Vuelta legkegyetlenebb hegyi befutójának sokan a szombati Anglirút nevezték, de több szakértő, köztük Miguel Indurain is arról beszélt, hogy valószínűleg a 18. szakasz lesz a döntő, a Pena Cabarga-i emelkedőn dőlhet el az összetett. A szakasz többi négy másik hegye nem túlságosan durva, de a célhoz vezető hatkilométeres kaptatón 20 százalékos meredekségű rész is van, ami a legkeményebb bringásokat is megtörheti.

A 186,5 kilométeres szakaszon most is többen próbálkoztak elmenéssel, egy 16 fős csoport bizonyult sikeresnek, tíz perc körüli előnyt is kiharcoltak a benne lévő kerekesek a főmezőny előtt. A szökevénycsoport azonban később felbomlott, hárman maradtak elöl. A már szerdán is szökésben lévő, sorozatban hetedik háromhetesét teljesítő Adam Hansen, Simon Clarke és Vaszil Kirijenka próbált elszakadni. A negyedik csúcs felé tartva már csak Kirijenka tekert elöl. Bátor vállalkozása kifizetődött, végig az élen maradt a gyötrelmes szakaszon, és megszerezte a Sky csapat első idei Vuelta-győzelmét.

A főmezőnyt a Movistar vezette, az összetett harmadik helyén álló Valverdéért dolgozott a csapat, 1 perc 14 másodperces hátránya nem tűnt ledolgozhatatlannak, ésszerű lépésnek tűnt, hogy megdolgozzák a mezőnyt.

Cancellara hazament

A svájci Fabian Cancellara feladta, és már a jövő vasárnap rajtoló firenzei világbajnokságra koncentrál. Az időfutamban négyszeres világ- és Pekingben olimpiai bajnok bringás vueltás felkészülése jól sikerült, ugyanis az év utolsó háromhetes körversenyének egyetlen időfutamát fölényesen megnyerte. A 32 éves Cancellara azért nem látta értelmét tovább versenyezni a Vueltán, mert az utolsó négy szakaszból három hegyi befutóval végződik, így nem kínál neki győzelmi esélyt, ellenben rengeteg energiáját felemésztené a vb előtt.

A Cabargát megkezdve azonban már a Radioshack is előre jött, Horner már két hegyi befutót is megnyert, és csak 28 másodperccel volt Nibali mögött. Ekkor vette kezdetét az őrület a 20 százalékos meredekséget is elérő részeken, ami a top 5-ben lévő versenyzők drámai csatáját hozta. A fokozodó tempó miatt egyre többen szakadtak le. Három kilométer volt már csak, amikor a saxósok támadást indítottak. Roche próbált még feljebb kapaszkodni összetettben. Az elmenésük azonban nem volt átütő, gyorsan felzárkóztak mögéjük a favoritok. A Katyusa támadása viszont robbanásszerű volt, Moreno és Rodriguez mintha sprintelt volna, úgy indultak meg. Nibali és Horner kisebb kihagyás után fel tudott zárkózni rájuk, de Valverde kiszakadt az élbolyból. Horner azonban mindannyiuknál szívósabbnak bizonyult, a legmeredekebb részen is jó ritmusban tekert, otthagyta a látványosan megrogyó Nibalit, és óriási esélyt kapott.

A célig nagyot hajtott, de csak 25 másodpercet tudott verni az összetettben vezető olaszra, így Nibali még három másodpercet őriz előnyéből. A piros trikóst a magára találó Valverde és Rodriguez is megelőzte, de a pár másodperccel nem sokat értek, maradtak a harmadik és negyedik helyen.

Az azonban már biztos, a pénteki és a szombati hegyi befutós szakasz is nagyon látványos lesz. Nibalinak és Hornernek is a szakaszgyőzelemre kell rámennie, meglehet, az első három helyért járó bónuszmásodpercek fognak dönteni közöttük.

Eredmények:

18. szakasz, Burgos-Pena Cabarga 186,5 km
1. Vaszil Kirijenka (belorusz, Sky) 4:46:48
2. Chris Anker Sörensen (dán, Saxo-Tinkoff) 0:00:28
3. Adam Hansen (ausztrál, Lotto) 0:01:18
4. Martin Kohler (svájci, BMC) 0:01:34
5. Egoi Martinez (spanyol, Euskaltel) 0:01:42
6. Christopher Horner (amerikai, RadioShack) 0:01:53
7. Amets Txurruka (spanyol, Caja Rural) 0:02:02
8. Joaquim Rodriguez (spanyol, Katyusa) 0:02:13
9. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 0:02:14
10. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 0:02:18

Összetett:
1. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana 73:39:35
2. Christopher Horner (amerikai, RadioShack) 0:00:03
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 0:01:09
4. Joaquim Rodriguez (spanyol, Katyusa) 0:02:24
5. Nicolas Roche (ír, Saxo-Tinkoff) 0:03:34
6. Domenico Pozzovivo (olasz, AG2r) 0:05:44
7. Thibaut Pinot (francia, FDJ) 0:06:14
8. Leopold Konig (cseh, NetApp) 0:06:35
9. Samuel Sanchez (spanyol, Euskaltel) 0:07:51
10. Tanel Kangert (észt, Asztana) 0:11:10