Tour: új bukásáldozat, Contador is kiszállt

2014.07.14. 16:20 Módosítva: 2015.05.02. 06:29

A címvédő Christopher Froome után a második legnagyobb favorit, a versenyt már kétszer is megnyerő Alberto Contador is feladta a Tour de France-t.

A tizedik szakaszon az óriási formában tekerő Vincenzo Nibali győzött, és ezzel a sárga trikót is visszavette.

Hétfőn az idei Tour eddigi legnehezebb szakasza következett. Az etap hét kategorizál emelkedője és hegyi befutója az egész verseny végső kimenetelére is hatással lehet. Froome kiválásával már eggyel kevesebb favorit volt a mezőnyben, de a tizedik szakaszon egy újabb nagy név esett ki.

Alberto Contador a Platzerwasel csúcsra felfelé menet a mezőnyben bukott, még visszaült a kerékpárjára, de húsz kilométernyi tekerés után feladta a versenyt. Azt nem lehetett látni, hogy Contador, miért esett el, de nagyon sok idő telt el, mire újra tekerni tudott. A jobb lábából folyt a vér, miután bekötözték, csak akkor indult el újra. A bal cipőjével is gondok voltak, azt is kínzóan lassan vette vissza.

Contador körülbelül öt perc hátrányt szedett össze a sárga trikós csoportjától, ahol eredetileg is tekert, mire megkezdte az üldözést. Társai is hátramaradtak hozzá, és úgy tűnt, van esélye ledolgozni a különbséget. Két perc harminc másodpercre le is faragta a hátrányát, de nem volt igazán jól, többször is lemaradt az orvosi kocsihoz. Újra nőni kezdett a különbség, megint öt perc közelében volt a hátránya. Contador ekkor megállt, és beszállt a kísérőautóba. Feladta a Tourt.

Nibali kirobbanó formában

A szakasz Peter Sagan szökésével indult, neki csak egy célja volt, megnyerni az első hegy után található részhajrát. Ez össze is jött neki, így tovább növelte előnyét a pontversenyben. Saganhoz, Joaquin Rodriguez is csatlakozott, a katyusás már vasárnap is nagyot ment, és mindenki értésére adta, hogy harcolni fog a hegyi trikóért. A pöttyösért való versenybe Thomas Voeckler is beszállt, az első hegyet elsőként is vette, de utána négyszer is Rodriguez mögött haladt át a csúcsokon. A szökevénycsoportban ott volt a vasárnapi szakaszgyőztes, Tony Martin is, aki nem az általa viselt pöttyös trikót védte, hanem csapattársát, Michal Kwiatkowskit próbálta minél előnyösebb helyzetbe hozni. Az Omega-Pharma versenyzője az összetett hatodik helyén állt a szakasz előtt, négy perc hátránya volt a vezető Tony Gallopinnel szemben.

Ezt a különbséget szakasz közben el is tüntette, de Vincenzo Nibali nem engedhette meg, hogy ez így is maradjon, hiszen Kwiatkowski már az ő pozícióját is veszélyeztette, csak 2:26-tal állt rosszabbul, mint ő. Ezért az Asztana állt a főmezőny élére, és gyorsan csökkenteni kezdte kapitánya hátrányát. Gallopin ezt a tempót már nem bírta, kiszakadta a bolyból.

Az élen Rodriguez haladt rendületlenül, az utolsó előtti hegyen, a Chevréres-csúcs felé robbantott, és megpróbált szólóban ellépni. Csak rövid időre szerzett előnyt, mert Kwiatkowski fel tudott zárkózni. Együtt kezdték meg az utolsó hegyet, a La Planche des Belles Filles-t. A  húsz százalékos meredekségű részt is tartalmazó hegy Rodrigueznek feküdt, már az alján támadást indított. El is ment Kwiatkowskitól, de az utolsó két kilométerre elfogyott. Először Nibali érte utol, akinek a támadására senki sem tudott regálni, simán ellépett az emelkedőn, sokkolta a többieket, és második szakaszgyőzelmével a sárga trikót is visszaszerezte. A második helyre Thibaut Pinot, a harmadikra Valverde jött be. Rodriguez végül kilencedikként gurult át, de a pöttyös trikót így is megszerezte.

Nibali eddig dominált a Touron, ahol lehetősége volt támadott, senki másnak nem adott esélyt. A két favorit, Froome és Contador, kiesésével pedig nagyon jó lehetőséget kapott. Ha nem esik vissza, akkor már csak a második helyért folyó verseny lehet igazán izgalmas.

Eredmények:

10. szakasz, Mulhouse-La Planche des Belles Filles
1. Vincenzo Nibali (olasz) Asztana 4:27:26
2. Thibaut Pinot (francia) FDJ.fr +15 mp
3. Alejandro Valverde (spanyol)  Movistar +20 mp
4. Jean-Christophe Péraud (francia) AG2R  +20 mp
5. Romain Bardet (francia) AG2R  +22 mp
6. Tejay Van Garderen (USA) BMC +22 mp
7. Richie Porte (ausztál) Sky +25 mp
8. Leopold Konig (cseh) Netapp-Endura +50 mp
9. Joaquim Rodriguez (spanyol) Katyusa +52 mp
10. Mikel Nieve Iturralde (spanyol) Sky +54 mp

Összetett:
1. Vincenzo Nibali (olasz) Asztana 46:59:23
2. Richie Porte (ausztál) Sky +2:23
3. Alejandro Valverde (spanyol)  Movistar +2:47
4. Romain Bardet (francia) AG2R +3:01
5. Thibaut Pinot (franci) FDJ.fr +3:47
6. Tejay Van Garderen (USA) BMC +3:56
7. Jean-Christophe Péraud (francia) AG2R +3:57
8. Rui Costa (Por) Lampre-Merida +3:58
9. Bauke Mollema (holland) Belkin +4:08
10. Jurgen Van Den Broeck (belga) Lotto-Belisol 0:04:18