Nibali papucsban is megnyerheti a Tourt

2014.07.16. 12:39

Túl vagyunk az első 10 szakaszon a Tor de France-on, mely a vártnál jóval több izgalmat, idegeskedést és kiszámíthatatlan fordulatokat hozott. Húszan már hazamentek, különböző sérülések miatt, köztük a két legnagyobb favorit, Chris Froome és Alberto Contador, valamint a sprintkirály Mark Cavendish is. Voltak 5 millióan Angliában, rengetegen a dagonyában, a kockaköveken, és fürtben lógtak az emberek az első hegyi befutókon is. Az biztos, a két nagyágyú nélkül sem lesz unalmas a következő két hét, ha Alejandro Valverde, Richie Porte és a franciák is úgy gondolják, hogy az első helyért érdemes harcba szállni, nem pedig csak a második, harmadikért. Szilasi László (velo.hu) elemzése.

Nibali csak elveszíteni tudja

Az olasz sárga trikósnak kis túlzással csak talpon kell maradjon Párizsig, akkora előnye van az összetettben. Karrierje során sokszor láthattuk, hogy a kegyetlen körülményekhez kiválóan alkalmazkodik, így egy esetleges rossz idő az Alpokban vagy a Pireneusokban őt nem fogja levenni a lábáról.

A kazah fiúk szépen dolgoznak neki, csakúgy, mint Jakob Fuglsang és a veterán Michele Scarponi is. Érdekes, hogy utóbbi tavaly még Nibali ellenfele volt például a Girón, idén meg már a legnagyobb puszipajtások. Nibali láthatóan nagyon figyel Scarponi tanácsaira, ő a legfontosabb embere a hegyi szakaszokon. A háttérben pedig a minden hájjal megkent, ravasz karmester, Alekszandr Vinokurov irányít. A sokszoros Tour-szakaszgyőztes mindent látott aktív karrierje alatt, amit egy sárga trikóhoz látni kell. Az Asztana azért nem annyira domináns a szakaszokon, mint amilyen a Sky szokott lenni, vagy amilyen a Discovery volt korábban, de tudják a dolgukat.

Vincenzo Nibali már sokszor bizonyította, hogy iszonyúan tudja, hogyan kell adott időpontra csúcsformába kerülni, és taktikailag is zseni. Nála nincs benézett elmenés, vagy okoskodás a támadás helyett. Könyörtelen, mint a Cápa, innen is kapta ezt a becenevet.  

Ha nincs nagy megrogyás részéről, akkor a csapata elég erős ahhoz, hogy sárga trikóban vigyék végig a párizsi befutóig. Tavalyhoz képest 3 kilót fogyott is, így a hegyekben is legjobbját mutatja. Ráadásul már nincs itt Froome, aki hirtelen megindulásaival szétrángatná a felfeléket. Az időfutamokon Nibali mindig stabilan jól megy, ebből még egy lesz a versenyen, itt sem fognak tudni hozni nagyon rajta a riválisok. Mondhatnánk azt is, a nehezén már túl van, a legneccesebb szakaszokat épségben átvészelte, és a kockaköves rázatókon megszerezte azt az előnyt, ami elég lehet a Tour-sikerhez. Ha összejön neki, azon kevés versenyzők közé tartozik majd, akik mindhárom háromhetes körversenyt meg tudták nyerni.

Porte a nevető második

Chris Froome kiválásával az ausztrál Richie Porte lett a Sky kapitánya. Őt az elmúlt években segítői szerepben láthattuk Wiggins és Froome előtt a hegyeken, de ne feledjük el, hogy sokra hivatott. Volt már összetettben hetedik a Girón és a legjobb fiatal is, tudott nyerni egyhetest,  és végre teher nélkül versenyezhet. A mezőny egyik legjobban fizetett segítője, akinek most nem kell támadnia, csak okosan tenni a kereket. Amióta Froome feladta, a Sky-t nem nagyon láttuk a mezőny elején, de gyanítom, ez most szándékos, a későbbi etapokra tartogatják az erőt a fekete mezesek. Mikel Nieve és Gerraint Thomas nagyon sokat segíthetnek Porte-nak a hegyekben, akinek az időfutamon sem lesz problémája, világbajnokságon volt a szám bronzérmese is. A Sky nagyon sajnálhatja, hogy nem hozta el erre a Tourra Wigginst.

Hogy miért? Végignyomta a tavaszi klasszikusokat a kockaköveken, nem véletlenül. Neki már a Tour járt a fejében. Valószínűleg azon a szakaszon, ahol Froome kiesett, ő nagyon jó lett volna. A versenynek pedig a két nagy ász kiesésével hiányzik egy igazi médiaszemélyiség, ezt Wiggo képviselné.  

Áll-e francia a Tour-dobogóra?

A legizgalmasabb verseny a dobogó harmadik helyéért várható, ahol hosszú idő után elképzelhető, hogy újra francia állhat. Bár Thibaut Pinot nagyon fél a lejtmenettől, nem is tudom, hogy bírta ki az esős hegyi szakaszokat esés nélkül, de odaérhet a dobogóra. A másik hazai nevező erre a posztra Romain Bardet, aki még fiatalabb, de a hegyeken óriási tehetség. Mindenképpen jót tenne a sportágnak, ha egy újgenerációs francia ott lenne Párizsban a pódiumon. Valószínűleg azonnal el is vinné a Sky, hiszen Dave Brailsford mester már korábban nyilatkozta, francia Tour-győztest akar látni a csapatában. Persze a fiatalok még szeleburdik és gyorsan összeszedhetnek egy negyedórát bármelyik hegyi szakaszon, főleg, ha olyan öreg sólymokkal kell harcolni, mint Valverde, Rui Costa vagy Jurgen Van den Broeck. Ők is mind-mind a dobogóra pályáznak.

Pinot-ék esélyei tovább csökkenhetnek az időfutamon, itt komoly időhátrányt szedhetnek össze, így nekik addig is támadni kell. Tejay Van Garderen vagy Van den Broeck fényévekkel jobb náluk a cronón.

Akiről eddig kevés szó esett, a Critérium du Dauphiné Libéré győztese, Andrew Talansky, aki az új amerikai álomként érkezett a Tourra, de két szakaszon is komoly hátrány szedett össze. Ettől függetlenül a korábbi Tour de Hongrie-győztes Lengyel Tamás még tőle és csapatától is meglepetést vár.

„Ami érdekes lehet még, hogy mire készül a Garmin? Tőlük többször láthattuk már, hogy bármikor fejre tudnak állitani egy háromhetest, nem hiszem, hogy enélkül hazamennének. A zöld trikó gyakorlatilag eldőlt Peter Sagan javára és Joaquim Rodrigueznél gyorsabb, rutinosabb hegyimenő sincs nagyon az egész ProTourban, így a pöttyös trikó sorsa is elég egyértelműnek látszik.”

A találgatások után a végére valami biztos tény: a hátralévő 11 szakaszon még 6 komolyabb hegyi etap lesz, egy hosszú egyenkénti időfutam és 4 sprintereknek kedvező nap.

További érdekességek a Tour de France-ról: velo.hu/tdf2014