Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak doppingmentes Tourt ad a német tv

2015.01.06. 22:36

Négy év után újra közvetít a Tour de France-ról a német közmédia. Az ARD 2011-ben szüntette be az élő adásokat, nem tartották etikusnak, hogy egy doppingfüggő sportágat népszerűsítsenek.

A német profi kerékpársport az 1990-es évek közepétől úgy tíz évig élte sikerkorszakát. Jan Ullrich szinte mindig esélyesként indult a Touron, 1997-ben meg is nyerte, és a sprinter Erik Zabel is sorra nyerte a szakaszokat és a pontversenyt a francia körön. Már ez a két név is több millió németet ültetett a tévé elé.

A doppingbotrányok azonban kikezdték a kerékpársportot, és a németek, talán egyetlenként egyre kritikusabban viszonyultak hozzá. A szponzorok leléptek, és hiába voltak, vannak Ullrichék óta is jó nevű versenyzőik, alig kapnak médiafelületet. Ha írnak róluk, azt sem feltétlenül köszönik meg. Csak egy jellemző példa: a tavaly visszavonuló, a szurkolók és bringások között elképesztő népszerűséggel bíró Jens Voigtról szóló megemlékezéseket is arra hegyezték ki, hogy ugyan a bringás arról beszél, hogy sosem doppingolt, korábbi csapattársai valahogy mind doppingügybe keveredtek.

Bár most is vannak lebukások, az általános vélemény az, hogy tisztult a sportág, ezt néhányan átlagsebességekkel is alátámasztják, és a nemrég bevezetett biológiai útlevél program is azt biztosítaná, hogy pillanatok alatt kiszűrjék a csalókat. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség új elnöke, Brian Cookson is tisztább, átláthatóbb viszonyokat, és az Armstrong-korszak homályzónájában működő rendszer felderítését ígérte, továbbá új, szigorú doppingszabályok is élnek az év elejétől.

Valószínűleg ezek a lépések vezethették arra az ARD-t, hogy visszatérjen a doppingbotrányok ellenére is nagyon jól működő, népszerű és szponzorált profi kerékpárhoz. Egyelőre két évre szerződött a csatorna, amely elkötelezett a dopping elleni harcban, pár hete éppen egyik riporterük robbantotta ki az orosz doppingbotrányt. Az ARD továbbra is fenntartja kritikus szemléletét, ezért olyan záradék is van a szerződésben, hogy ha újabb doppingügy van a mezőnyben, akkor abbahagyják a közvetítést. 

Az ARD-t a német sikerek is ösztönözhették arra, hogy újra adja a Tourt. A 2014-es versenyen hét német szakaszgyőzelem volt. Négyet az a sprinter Marcel Kittel nyert, aki igyekszik mindig hangsúlyozni, hogy ő már egészen az új generáció tagja, aki más szemlélettel versenyez, mint Ullrichék.

Hogy valóban olyan tiszták-e, mint mondják magukat, abban csak 10-15 év múlva lehetünk biztosak.