Milliárdos, Twitter-troll, a Tour-győzteseket alázza

2015.04.02. 00:29

„A szakmai munkába nem akarok beleszólni" – nagyjából ezzel kezdi minden sportklubtulajdonos. Jó részük ezt ígéretét be is tartja, de Oleg Tinkov orosz milliárdos nem ez a fajta ember. A világ egyik legjobb kerékpároscsapatának tulajdonosa simán kirúgta az egyik legtöbbre tartott menedzsert, Bjarne Riist és a Tour de France-győztes Alberto Contadort is kiosztja. Őrültnek tűnő ötletekkel áll elő és új alapokra helyezné a profi kerékpárt.

Olyan akarok lenni, mint Roman Abramovics, és élvezni, hogy van egy csapatom. Ott akarok lenni a csapatkocsiban, és bringázni a versenyen. Élvezni akarom. Most a José Mourinhómat, hogy a legjobb kerékpáredzőm legyen, és a sztárcsatáromat keresem

– mesélt álmairól még 2013-ban Tinkov a Cyclingnewsnak.

A háromhetes körversenyeken és World Tourokon legalább 30 különböző csapat indul, de ezek közül nem sok van, amelyiket az elvakultabb rajongók is egyetlen emberhez tudnának kötni. Jó, a Saxo-Tinkoffnak már a neve is sokat mond, de Tinkov is sokat tesz azért, hogy állandóan fókuszban legyen.

Az orosz nem az a fajta tulajdonos, aki csak adja a pénzt, aztán jó esetben a tévén megnézi, hogy mit teljesítettek az ő cégét reklámozó kerékpárosok. Folyton pezseg, a tavalyi Giro d'Italia majd' minden szakaszát a mezőny előtt kerékpározta végig, de a profikkal edzőtáborba is elmegy, és állandóan kommentál, a Twitteren rendszeresen, igazi trollként osztja meg kerékpározásról vallott nézeteit, de már egymillió eurós jutalmat is feldobott.

A millió eurós ajánlat

Azt látszik, hogy Tinkov szereti megkavarni az állóvizet. A 2015-ös Giro d'Italia útvonalának bemutatója után dobta be a millió eurós ajánlatot. Azt akarta elérni, hogy a legjobb kerékpárosok mindhárom Grand Touron elinduljanak és küzdjenek meg egymással. „Ha Quintana, Froome, Nibali és Contador is vállalja, mindannyian kapnak 250 ezer euró extra ösztönzőt." Az ajánlat önmagában nagyszerű, de még két háromhetesre is nehéz csúcsformába kerülni, nem hogy háromra, így egyik bringás sem kapálózott a pénzért.

A Forbes becslése szerint 1,4 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Tinkovot szokás oligarchának is nevezni, de ő ezt kikéri magának, és állítja, csak saját erejének köszönheti, hogy most itt tart. Üzleti karrierjének kezdetét állítólag a kerékpározásnak köszönheti, amikor fiatal korában maga is versenyzett, és az egyik üzbég verseny után talált pár olyan farmert, amelyből hiány volt Leningrádban. Vett belőlük négyet, majd négyszeresen áron eladta.

A szénbányásznak tanuló Tinkov sorra alapította vállalkozásait. Először szórakoztató elektronikai cikkeket importált, stúdiót alapított, ahol többek közt a nálunk is ismert Leningrad is rögzített albumot. 1997-ben megvált ettől a cégétől, és az élelmiszeriparba fektetett, pelmenyivel tarolt az orosz piacon. Jól pörgött az üzlet, de Tinkov nyughatatlan volt, 2001-ben a Chelsea tulajdonosának, Roman Abramovicsnak 21 millió dollárért eladta a tésztacéget.

Tinkov Sörgyárat alapított, ami hamar felfutott az addig csak pocsék sörökkel elárasztott Oroszországban. A sört Tinkoff néven forgalmazta. A brand felfuttatása érdekében változtatott a nevén, a sör mögé történetet hamisított, a királyi család ősi beszállítójának tüntette fel családját. Az üzlet bejött, Tinkov pedig megint valami új dolog után nézett. 200 millió dollárért eladta a sörgyárat, de néhány jogot azért megtartott, és Tinkoff néven étteremláncot épített ki, de ebből is kiszállt. Ezután alapította meg az online banki szolgáltatásokat nyújtó Tinkoff Credit Systemet.

Ekkor kezdte komolyabban támogatni a kerékpársportot is, a cég nevét viselte csapata is. A 2008-as Girón már két szakaszt is behúzott a Tinkoff, Pavel Brutt és Vaszilij Kirijenka is nyerni tudott, és Tinkov egyik nagy álma az lett, hogy egyszer csak oroszokból álló csapat nyerje meg a Tour de France-t. Mégis kiszállt, amikor a legnagyobb orosz cégek is befektettek az immár Katyusa néven futó csapatba. Tinkovnak nem tetszett, hogy a Gazprommal és hasonló vállalatokkal túl sok politika is érkezett, és hát a menedzsernek megtett egykori menő kerékpáros, Andrej Csmil szakmaiságát is megkérdőjelezte.

Úgy tűnt, hogy Tinkov végleg hátat fordít a kerékpárnak, de 2012-ben újra beszállt, a Saxo-Bank csapatnál lett társszponzor. A folyton támogatókat hajkurászó kerékpársportnak mindig jól jön egy olyan figura, aki önként teszi be a pénzét. Az orosz milliárdos pedig úgy gondolkodhatott, ha nem is színorosz csapattal, de nyerhet egy Tourt. Erre jó garanciának tűnt a csapatot vezető Bjarne Riis, aki 1996-ban maga is győzött a francia körön, és vezetőként még két győzelmet szerzett. A Saxónál lévő Alberto Contador pedig örökös Tour-favorit. Ezt igazolta is, eltiltása után visszatérve mindjárt szerzett is egy Vuelta a Espana-győzelmet a klubnak.

Tinkov Contadorról és az elmúlt napokig örökös csapatmenedzsernek tűnő Riisről is áradozott, mikor megérkezett, de a kapcsolatuk később nem alakult ilyen jól. A 2013-as Tour alatt végig ekézte őket Twitterén. Contador csak a csalódást keltő negyedik helyen végzett. Itt van pár példa (itt pedig egy bővebb gyűjtés) Tinkov trollkodásából.

A fizetése nincs összhangban a teljesítményével. Túl gazdag, és nem elég éhes. Ez a véleményem. Megérdemli. Keményebben kell dolgoznia.

Nem indul a Vueltán, mert fáradt. LOL, mitől kibaszott fáradt Contador, egy versenytől? Ahhoz nem fáradt, hogy havonta felmarkoljon egy nagy csekket.

De nem csak a sajátjaitról ír, másnak is nekiment.

Armstrong dominált úgy, mint Froome, és később őt láttam sírni Oprahnál. Túl öreg vagyok már ahhoz, hogy higgyek a tündérmesékben.

Tinkov nagyon ügyesen elsajátította a dupla fenekű beszédmódot, interjúkban többször hivatkozik arra, hogy a Twitterét senki se vegye komolyan, és hát ott is megemlékezett róla, hogy mit is gondol magáról. „Az internet a pornóért és a viccekért van. Ne vegyétek komolyan azt, amit itt mondok. Ez csak szórakoztatás. Minden probléma a szomorú arcoktól jön.”

Persze az sem volt véletlen, hogy Contadort kritizálta, Tinkov a rossz gazdasági helyzetre hivatkozva elérte, hogy a kerékpáros fizetését évi félmillió euróval csökkentsék.

Úgy tűnt, hogy Tinkov támadásai ellenére a felek megbékéltek. 2013 végén 6 millió euróért kivásárolta Riis üzletrészét, a menedzser és Contador is a csapatnál maradt, amit igyekeztek megerősíteni, tavaly például az egynapos menő Peter Sagant igazolták le.

Tinkov és a dopping

A milliárdos, ahogy mindenki a sportágban, a tiszta sport mellett van, és elítéli a doppingolást. Felemlegeti, hogy ő például versenyzőként sosem nyúlt tiltott szerhez, és első profi csapatánál sem volt soha ilyen ügy. A Tinkoff Credit Systemben tekerő Tyler Hamilton visszaemlékezése viszont nem vall ilyen szigorúságra. „Már az első csapatértekezleten, ahol egy konferenciateremben ültünk, azt mondta Oleg Tinkov: «Nem érdekel, hogy mit tesztek, de ne kapjanak el». Húszéves kerékpárosok is ültek az asztal körül. Tényleg ez az, amit hallaniuk kellett? Nem mondott semmi különlegeset erről, csak annyit, ne kapjanak el. Ilyen emberekre nincs szüksége a kerékpározásnak."

Az öntörvényű Tinkov soha nem titkolta, hogy szerinte a kerékpársport szerkezeti felépítése elavult, az ő világában nincs is szükség csapatmenedzserekre. Szerinte hülyeség, hogy a menedzserek többsége korábbi bringások közül kerülnek ki. Csak kalapoznak a szponzoroknál, miközben nagy felelősségük nincs, az idejükből meg nem jut elég a kerékpárosokra. A támogatók eközben nem szólhatnak bele a csapat életébe. Tinkov azt állítja, hogy a szponzoroknak kiszolgáltatott menedzserek sokszor megpróbálnak lenyúlni valamennyit a pénzből, hajlamosak rosszul igazolni, és az eredménykényszer miatt a doppingolást is megengedik a bringásaiknak. Ezért gondolja úgy, hogy a befektetőknek kell irányítaniuk a csapatot.

Úgy tűnik, Riis kivásárlásával majd kirúgásával éppen saját modelljét valósíthatja meg.