Újra és újraálmodják a Millenárist

2015.04.08. 15:09 Módosítva: 2015.04.30. 14:48

A korábbi ígéretek alapján már épülnie kéne az új Millenáris Velodromnak, de most úgy néz ki, az elkészült tervek mehetnek a kukába. A kerékpárpályát más feltételekkel szeretnék megépíteni. Természetesen azzal is az olimpiai rendezésnek szeretnénk megfelelni.

A Nemzeti Sportközpontok tavaly januárban jelentette be, hogy a Váncza Művek tervei alapján 2015 elején elkezdenek egy új kerékpárospályát építeni, amelyet várhatóan 2017-ben átadnak. A Millenárist már el is búcsúztatták, de azóta sem történt semmi.

A terveket pedig az látszik újraírni, hogy Budapest minden bizonnyal megpályázza majd a 2024-es nyári olimpiát. Igaz, a Váncza Művek által tervezett létesítmény is némi átalakítással megfelelhetett volna az olimpiai versenyeknek, de most mégi nkább a funkcionalitást szeretnék előtérbe helyezni.

A Váncza Művek tervében a 250 méteres fedett versenypályát a föld alá süllyesztették volna, míg az épület tetejére egy 400-as nyitott pályát álmodtak, amivel a régi Millenárist is felidézhették volna. Túl sok konkrétum nem hangzott el a Magyar Kerékpársportok Szövetségének sajtótájékoztatóján, de minden arra utal, hogy a kettő az egyben megoldásnak lőttek.

Polony István elnök elmondta, a korábbi pályagyőztes terv második kategóriás velodromot célzott meg, de ők első kategóriásat szeretnének építeni, ami akár világbajnokságnak és olimpiának is otthont adhat. Ez hangzott el Brian Cookson, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségének elnökének és Orbán Viktor miniszterelnök találkozóján is. Polony szerint a földbe süllyesztett velodrom építése eleve nem olcsó megoldás, így az új létesítménynél sem kell költségnövekedéstől tartani, ez is 6,5-7 milliárdba kerülne, de várhatóan csak 2018-19-ben készülne el.