Sokkoló bukás a Giro d'Italián

2015.05.11. 16:42

A Giro d'Italia harmadik szakaszán Domenico Pozzovivo nagyon nagyot bukott. Az AG2R bringása percekig mozdulatlanul feküdt az aszfalton.

Pozzovivo már a második szakaszon is bukott, ezért körülbelül kétperces hátránya volt az összetettben vezető Michael Matthews-zal szemben. Az olasz bringás emiatt át is írta a terveit, azt nyilatkozta, hogy nem fog várni a nyolcadik szakaszig, hanem az első adandó alkalommal támadni fog.

Sokkoló bukás a Giro d'Italián

A harmadik szakaszon még a főmezőnyben volt, amikor egy lejtős kanyarban elcsúszott és csúnyán odaverte a fejét az aszfalthoz. A mellett hajtó társa azonnal tudta, hogy nagy a baj. Pozzovivo mozdulatlanul feküdt. A sokkoló képekről a 2011-ben a Giro közben életét vesztő Wouter Weylandt juthatott mindenki eszébe.

Domenico Pozzovivo nagyon nagyot bukott

Sokáig nem jött érte segítség, de később hordágyra rakták és kórházba szállították, a legfrissebb információk szerint a bringás önállóan lélegzik és tudatánál van. A legfrissebb hírek szerint agyrázkódással megúszta a bukást.

Ami a versenyt illeti, a Giro idei legrövidebb szakasza várt ma Rapallo és Sestri Levante között a mezőnyre, 136 km a Ligúr-tenger partján és a festői Cinque Terre vidékén. Az etap során 2.300 méter szintet mászott meg a mezőny, így síknak egyáltalán nem volt nevezhető a nap.

A rajt után négyen szöktek meg, de előnyüket a főmezőny nem engedte másfél perc fölé. A harmadik kategóriás Colle Rapallo hegymenetben egy nagyobb csoport lépett meg a Tinkoff-Saxo vezette főmezőnytől, így 75 km-rel a vége előtt már egy tizennyolc fős mezőny tekert az élen.

A nap legnehezebb és legmagasabb hegyének, a Barbagelata-nak végéhez közeledve a szökésből Kochetkov robbantott, elvitte a hegyihajrá pontokat és őrületes száguldásba kezdett a 20 km-es, technikás lejtmenetben. A hegytetőre a Tinkoff vezette megfogyatkozott főmezőny 1 perc hátrányban ért fel, a sprinterek nagy része leszakadt. Közben elől a lejtmenetben Gilbert, Hansen és Clark üldözte az oroszt, 10 km-rel a vége előtt utol is érték, de nem sokkal később megfogta őket a főmezőny, így következhetett a mezőnyhajrá.

A befutó városba érve egy kislétszámú peloton sprintelt a szakaszért, ahol a rózsaszín trikót viselő az ausztrál Matthews volt a leggyorsabb, bebiztosítva ezzel elsőségét az összetettben. Mögötte az olasz Felline és a belga Gilbert (BMC) végzett. A favoritok mind az első csoportban értek célba, az összetettben így köztük változás nem történt. További érdekességek a Giro-ról: www.velo.hu/giro2015

Szakasz eredménye:

1 Michael Matthews (ausztrál) Orica GreenEdge 3:33:53

2 Fabio Felline (olasz) Trek Factory Racing

3 Philippe Gilbert (belga) BMC Racing Team

4 Sergey Lagutin (orosz) Team Katusha

5 Paolo Tiralongo (olasz) Astana Pro Team