Csak bekapcsolja a tempomatot a pokoli órára

2015.06.07. 11:06

Vasárnap Bradley Wiggins próbálja megdönteni az egyórás kerékpározás világcsúcsát. A brit bringásnak jó esélye van a csúcsra, képességei alapján kilométereket verhet az eddigi rekorderre.

Az egyórás világcsúcs történetében tavaly Jens Voigt nyitott új korszakot, a megváltozott technikai szabályok tették lehetővé, hogy olyan kerékpárosok is megdöntsék a csúcsot, akik egyáltalán nem tartoznak a legjobbak közé. (A csúcs történetről és szabályokról bővebben itt olvashat.) Voigt kvázi búcsúajándékként szerezte meg a rekordot tavaly szeptemberben, de 51,115 kilométeres teljesítményét hamar túlszárnyalták. Matthias Brändle bő egy hónap múlva 51,852-re javította a rekordot. Hogy Később Rohan Dennis és Alex Dowsett is sikeresen futott neki a csúcsdöntésnek, és most 52,491 kilométert kell túlszárnyalnia Bradley Wigginsnek. Hiába írták át négyszer a csúcsot szeptember óta, azért nem lehet arról beszélni, hogy az egyórás tekerés mindig sikerrel kecsegtetne, az idén próbálkozó Thomas  Dekker, Jack Bobridge vagy a Gustaf Larsson meghiúsult kísérlete is ezt jelzi. Meg a nyilatkozatok, hogy milyen pokoli kínokat élnek át, amikor szinte mozdulatlan felsőtesttel köröznek egy teknőben.

Amióta élnek az új szabályok, mindenki arra vár, hogy a korszak legjobb időfutamosai, Tony Martin, Fabian Cancellara vagy Bradley Wiggins közül rámenjen az egyórás csúcsra, és olyan eredményt érjen el, ami valóban időtálló.

A hármasból Wiggins próbálkozik először, és elég határozott tervekkel indul. „A fejemben 55 kilométer van, és úgy hiszem, meg is valósítható. Ha megcsinálom, 20 évig is fennállhat a rekord."

A brit kerékpárosnak erre minden esélye meg is van, amellett, hogy ő az időfutam világbajnoki címvédője sikeres pályakerékpáros múlttal rendelkezik, – hat vb- és három olimpiai aranya van – , az előkészületei is azt mutatják, meglesz a csúcs. Wiggins az edzésein 54 kilométer per órás tempóval tekert, és azt mondta, a pillanatnyi formától függően, egy óra végén 500 méterrel több, vagy kevesebb is lehet majd a táv.

Már a terve is megvan, hogyan érheti el. „A tempón dől el minden az egyórás rekordnál. Ha 16,1-16,2 másodperces köröket mész mind a 221 körön, és nem 15,9-et vagy 16,4-et. Olyan mintha az autópálya belső sávjában mennél, kipörgetve a harmadik sebességgel, fékezni nehéz, csak pörögsz. Olyan, mintha 70 mérföld per órára állítanád be a tempomatot és csak ülsz. Ez a leghatékonyabb módszer, hogy elérd a rekordot."

Wiggins, ahogy a Párizs-Roubaix-n, most is a Jaguar és Pinarello mérnökei által tervezett kerékpárral hajt, állítása szerint 7,5 százalékkal tudtak javítani az aerodinamikán. Ez nem kevés egy olyan számban, ahol minden tizedmásodperc számít.

A csúcskísérletet vasárnap fél nyolctól az Eurosport közvetíti.