A bringás fejre állt, a néző kerékpárjával fejezte be a versenyt

2016.01.21. 13:07

Az ausztráliai Tour Down Under nevű kerékpárversenyen egy önzetlen szurkoló segítette hozzá Tyler Farrart, hogy bukása után befejezhesse a harmadik szakaszt.

A Tour Down Under a szezon egyik első kiemelt versenye, Grand Tour-menők és a legjobb sprinterek is gyakran itt kezdik élesíteni a formájukat, mindig erős a mezőny, és olykor legalább olyan meglepő dolgok történnek, mint a Tour de France-on.

A kerékpárosok csütörtökön már a harmadik szakaszt teljesítették, Simon Gerrans (Orica-Greenedge) mezőnyhajrával szerezte meg a győzelmet, és az összetettet is ő vezeti.

A Tour Down Under 3. szakaszán többen buktak

Az etap vége előtt 19 kilométerre lejtőzés közben többen buktak, Farrar kerékpárja is tönkrement, lemondhatott róla, hogy beér a célba, mert kísérőautótól sem kapott segítséget.  Egy az út szélén álló kerékpárfanatikus azonban a segítségére sietett a vérző sebekkel tele lévő bringáson. Anthony Tooman megkérdezte, szüksége van-e egy kerékre, a versenyző erre az felelte, hogy az nem segít rajta, mert a váltója is összetört a bukásban. Tooman erre odaadta a kerékpárját, majd cipőt is cseréltek, mert a pedálrendszerük különbözött. A lábméretük is, de ez nem volt akkora baj, Farrarnak legalább is, 43-as lábára ráment Tooman 44-es cipője.

Farrar a kölcsönbringával végül célba írt, igaz, több mint 13 percet kapott a mezőnytől. Toomant kocsival vitték el a célig, ahol visszakapta a kerékpárját.

Az érvényben lévő szabályok szerint az idegen segítséget elfogadó kerékpárosokat ki kell zárni, de a zsűri Farrar esetében ezt felülbírálta. Úgy ítélték, olyan sok hátrány kapott, hogy a verseny végkimenetelét nem befolyásolja szereplése. Kétperces büntetésre azonban így is számíthat.