A rózsaszín trikós jól jött ki abból, hogy megtámadták

2016.05.18. 17:16

Diego Ulissi második szakaszát nyerte a Giro d'Italián. A 11. etapon a rózsaszín trikós Bog Jungels is benne volt az utolsó támadásban, harmadik lett, több favorittal szemben növelte előnyét.

A keddi hegyi befutós szakasz után a 227 kilométeres 11. etap jóval egyszerűbbnek nézett ki, kétszáz kilométerig szinte teljesen sík volt pálya, az onnan kezdődő emelkedő viszont tett arról, hogy ma se legyen nyugalmas napja a kerékpárosoknak. Nagyjából eddig tartott ki a három szökevény, Anton Vorobjev (Katyusa), Liam Bertazzo (Willier) és Vegard Stake Längen (IAM) előnye is.

Az üldőző mezőny nem úszta meg bukás nélkül, vagy negyvenen összeakadtak az út közepén, de volt, aki az út mellett csatornában kötött ki.

A lejtmenetben Vincenzo Nibali (Astana) kezdett akciózni, neki mindig nagyon megy a lejtőzés, Alejandro Valverde (Movistar) és Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) vele tartott, de csak néhány percen át voltak előnyben.

A következő támadást a szerdán is szökésben lévő, összetett második Andrey Amador (Movistar) indított, a rózsaszín trikós Jungels tapadt is rá, nem akarta elbukni az első helyet. A két bringás 10-12 másodperce tudott ellógni. Diego Ulissi (Lampre-Merida) kapaszkodott még fel rájuk, így hárman dönthettek az dobogóról és a helyezésekért járó időjóváírásokról. A legfrissebb Ulissi maradt, a céltól 150 méterre nyitotta a hajráját, és nem is tudták átvenni a ritmusát. A második Amador lett, aki az időjóváírással faragott két másodpercet Jungels előnyén. A harmadik helyen érkező rózsaszín trikós azért így is jól jött ki, mindenki másnak adott 17 másodpercet.

A Giro egy újabb jó nevű bringástól búcsúzott el, az első szakaszt megnyerő Tom Dumoulin kiesése nem volt váratlan, már a keddi szakaszon is szenvedett, 13 perccel kapott ki a győztestől. A nyereg annyira feltörte a fenekét, hogy képtelen volt tovább versenyben maradni.

11. szakasz, Modena-Asolo, 227 km

1. Diego Ulissi (olasz) Lampre-Merida 04:56:32
2. Andrey Amador (Costa Rica-i) Movistar Team
3. Bob Jungels (luxemburgi) Etixx-QuickStep
4. Giacomo Nizzolo (olasz) Trek-Segafredo +00:13
5. Sonny Colbrelli (olasz) Bardiani CSF
6. Matteo Trentin (olasz) Etixx-QuickStep
7. Sacha Modolo (olasz) Lampre-Merida
8. Enrico Battaglin (olasz) LottoNl-Jumbo
9. Tim Wellens (belga) Lotto-Soudal
10. Alejandro Valverde (spanyol) Movistar Team

Összetett:
1. Bob Jungels (luxemburgi) Etixx-QuickStep 45:16:20
2. Andrey Amador (Costa Rica-i) Movistar Team +00:24
3. Alejandro Valverde (spanyol) Movistar Team +1:07
4. Steven Kruijswijk (holland) Team LottoNl-Jumbo
5. Vincenzo Nibali (olasz) Astana Pro Team +1:09
6. Rafal Majka (lengyel) Tinkoff Team +2:01
7. Ilnur Zakarin (orosz) Team Katyusa +2:25
8. Esteban Chaves (kolumbiai) Orica-GreenEdge +2:43
9. Gianluca Brambilla (olasz) Etixx-Quick-Step +2:45
10. Diego Ulissi (olastz) Lampre-Merida +2:47