Egy jó sprinttel magyar sárga trikósa lehet a Tour de Hongrie-nak

2017.07.01. 19:19

A kolumbiai Daniel Jaramillo nyerte a 38. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny negyedik szakaszát szombaton, ezzel átvette a vezetést összetettben, míg Peák Barnabás feljött a második helyre, írja az MTI.

A királyetap elején folyamatos akciózással használták ki a kerekesek a kedvező, 23 fokos és enyhén felhős időt, ám nagyobb előnyt egy 17 fős csoport sem tudott kialakítani. Alig háromnegyed óra után ketten is kiszálltak a versenyből, köztük az összetettben eddig második helyen álló Ziga Jerman. A szlovén a legjobb U23-as versenyzőnek járó fehér trikót viselte.

A mezőny egy ötfős szökevénycsoportot végül elengedett 3 perc 50 másodperces előnnyel. Ez a miskolci harmadik részhajrára két perc alá csökkent (1:40 p), így vágtak neki a Bükkszentkeresztig tartó emelkedőnek. Ezen a mezőny folyamatosan szétesett - a sárga trikós ausztrál Scott Sunderland is lemaradt -, ám így is befogta a szökevényeket egy nagyobb csoport, benne a szakasz előtt az összetettben harmadik Peák Barnabással (KONTENT-DKSI Cycling Team). A hegyi hajrában a szlovén Tadej Pogacar volt a leggyorsabb a piros trikót viselő eritreai Amanuel Ghebreigzabhier és a Cube-Csömör versenyzője, Valter Attila előtt.

A lejtmenetben Pogacar kissé ellépett az élmezőnytől, előbb a kolumbiai Janier Acevedo és az ausztrál Timothy Roe akciózott, majd egy szlovén is csatlakozott hozzájuk. Ám 6,5 kilométerrel a cél előtt, már sík terepen, befogták őket. Rögtön további akció kezdődött, újabb hármas lépett el, de csak rövid időre, így az utolsó 5 kilométert együtt kezdte meg a 28 kerekes.

 A sprintbefutóra együtt érkezett az élboly, ebben a kolumbiai Daniel Jaramillo volt a leggyorsabb, így a sárga trikót is ő viselheti az utolsó etapon. Ám a fehér trikós, második helyezett Peáknak - aki 14.-ként száguldott át a célvonalon - csak két másodperc a hátránya. A verseny rendkívüli szoros, még a hatodik is tíz másodpercen belül van. Legjobb magyarként Lovassy Krisztián zárta az etapot 9. helyével.

"Nem volt erős tempó felfele, ez kedvezett nekem. Nem vagyok hegyimenő, de szerencsére nem volt egyetértés a szökevények között, így utol tudtuk érni őket. Az egyik szemem sír, a másik nevet. Nem sikerült megszerezni a sárga trikót, de a fehér biztosnak tűnik. Holnap egy jó sprinttel még át is vehetem a vezetést"  – mondta Peák Barnabás.

A vasárnapi záróetapon a Jászberény és Budapest közötti 112 kilométer vár a mezőnyre, a befutó a Városligetben lesz.

Eredmények, 4. szakasz, Karcag-Miskolc, 177 kilométer:
1. Daniel Jaramillo (kolumbiai, United Healthcare) 4:09:24 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, ROG Ljubljana) azonos idővel
3. Robbie Hucker (ausztrál, IsoWhey Sports SwissWellness) a. i.

Az összetett élmezőnye:
1. Jaramillo 11:19:58 óra
2. Peák Barnabás (KONTENT-DKSI Cycling Team) 2 másodperc hátrány
3. Pogacar 7 mp h.