Káosszal indult a Tour: Froome árokba repült, lemaradt

2018.07.07. 16:04

A 105. Tour de France első szakasza könnyűnek ígérkezett, mégis elég drámai lett az utolsó 10-15 kilométer eseményei miatt. Több favorit időhátrányt kapott, a címvédő Chris Froome nagyot bukott. A mezőnyhajrát Fernando Gaviria (Quick-Step) nyerte. 

A Tour egy szinte teljesen sík, 201 kilométeres szakasszal rajtolt, 30 méternél nem is ment magasabbra a mezőny, így garantálható volt a mezőnyhajrá. Az összetettre pályázóknak az ilyen profilú szakaszokon csak az a feladata, hogy megérkezzenek a mezőnnyel, nem itt szoktak előnyt szerezni. A kaotikussá váló etapon azonban több nagy esélyes nehéz helyzetből fogja folytatni a versenyt.

Ezen az etapon is kísérleteztek a szökevények, de Ledanois-t, Offredót és Cousint nem hagyták hazaérni a sprintercsapatok. Az utolsó 10 kilométeren már megindult a helyezkedés. A szűk utakon azonban nem volt egyszerű pozíciót fogni. Több bukás is történt, az elsőnél a franciák legjobb sprintere, Arnaud Demare ragadt hátul, valamint az egyik nagy favorit, Richie Porte (BMC). A mezőnyben már hatalmas volt a tempó, nem nagyon lehetett már felzárkózni.

Néhány kilométerrel később a címvédő Froome is bukott, egy kanyarban sodródott ki, a kordonon átesve, az árokban kötött ki. Nem lett nagy baja, gyorsan visszaült a bringára, de már ő sem tudott felérni a főmezőnyre. Egy kicsivel később a Movistar hegyimenője, Nairo Quintana is lemaradt, egy defekt miatt kellett lestoppolnia.

A főmezőny is eléggé leapadt. A Quick-Step vezette fel a hajrát, leggyorsabbjuk, az első Tourján induló Gaviria elég simán húzta be első szakaszát és nyerte meg a sárga trikót. A második helyen Peter Sagan, a harmadikon Marcel Kittel jött át a célvonalon.

Gaviria előtt utoljára Fabian Cancellárának sikerült debütánsként egyből sárga trikóval nyitni.

Froome 51 másodpercet kapott az elsőtől, ahogy a favoritok közül Porte és Adam Yates is. Quintana 1 perc 15 másodpercet szedett össze. Az összetettre esélyesek közül Vincenzo Nibali jött meg a legjobb helyen, a 11. lett, Gaviriával azonos idővel.

Eredmény, 1. szakasz, Noirmoutier-en-l'Ile - Fontenay-le-Comte, 201 km:
1. Fernando Gaviria (kolumbiai, Quick-Step Floors) 4:23.32 óra
2. Peter Sagan (szlovák, Bora-Hansgrohe) azonos idővel
3. Marcel Kittel (német, Katyusa-Alpecin) a. i.