Gyanús ügyek miatt is léphet a Sky: -35 millió euró

2018.12.12. 12:30

A 2019-es szezon után kiszáll az elmúlt évek legsikeresebb kerékpáros csapata mögül a Sky nevű telekommunikációs cég. A csapat, amely 2012 óta hat Tour de France-győzelmet szerzett Sky néven is fut.

Az országúti kerékpározás az utóbbi években krízist is megélt, több meghatározó szponzor kivonult a sportágból, csapatok szűntek meg, ezért is sokkoló, hogy az eddigi legnagyobb támogató is kiszáll a legsikeresebb klub mögül.

A Sky becslések szerint évete 35 millió eurót rakott a David Brailsford által irányított csapatba, ami a háromhetes körversenyeken vált dominánssá. Bringásaik közül Chris Froome négy Tour de France-t nyert korábban, de a Giro d'Italiáról és a Vuelta a Espanáról is van győzelme. Idén is a Sky vitte el a Tourt, Geraint Thomas lett a bajnok, a nagy sorozat 2012-ben indult Bradley Wiggins Tour-sikerével.

Chris Froome és Geraint Thomas a 2018-as Tour de France-on
Chris Froome és Geraint Thomas a 2018-as Tour de France-on

Brailsford filozófiájának középpontjában az úgynevezett marginal gain (mellékes előnyök) áll, a táplálkozás, felszerelés, pihenés aprólékos megtervezésére alapozta sikereit. Meg persze arra, hogy a csapat költségvetéséből mindezt meg tudta fizetni, és minőségi kerékpárosokat tudott igazolni.

A hírek szerint a Sky kiszállása mögött médiapiaci mozgások is voltak, októberben az amerikai Comcasthoz került a Sky részvényeinek 61 százaléka, majd a céget alapító 21st Century Fox is bejelentette, hogy megválik a 39 százalékától.

A változások a szponzorációs szerződések felülvizsgálatával is jártak. A Sky bringacsapata győzelmei ellenére eléggé vitatott helyzetben van, többször doppinggyanúba keveredtek, a szürke zónát kihasználva – például orvosi mentesség gyógyszerszedésre – is törekedtek a teljesítményfokozásra. Ezek a támadások a szponzor nevének sem tettek jót.

Brailsford most új szponzor után kutat, szükséges is van rá, hiszen a Tour-győztes Thomas 2021-ig szerződött le vele, míg a nagy ígéretnek számító Egan Bernal 2023-ig írt alá, és nemrég jelentette be egy másik kolumbiai, Ivan Sosa szerződtetését.