A vérdopping hazaárulással ér fel

2019.03.05. 20:10 Módosítva: 2019.03.05. 23:03

Folytatódtak a letartóztatások a seefeldi északisí-világbajnokságon kirobbant vérdoppingügyben. Egy 2014-ben már lebukó sífutót hallgattak ki. A francia kerékpáros Thibaut Pinot pedig hazaárulással felérőnek nevezte csapattársa, Georg Preidler doppingolási kísérletét

Az északisí-világbajnokságon öt sífutót tartóztattak le, akik egy német doppingdoktorral, Mark Schmidttel dolgoztak együtt. A rendőrség már akkor bejelentette, hogy több sportág is érintett, és egy nemzetközi hálózatról van szó. 

Néhány nappal később kiderült, hogy a kerékpáros Stefan Deniflet is kihallgatták a rendőrségen, míg Georg Preidler önként jelentkezett a hatóságoknál. Igaz, ő arról beszélt a sajtónak, hogy a doppingolásig nem jutott el, csak vért vettek tőle, amit később nem juttattak vissza a szervezetébe teljesítménynövelés céljából. Azt azonban ő is megemlítette, hogy már a doppingolási kísérlet is büntethető.

Georg Preidler a 2018-as országúti kerékpáros vb-n
Georg Preidler a 2018-as országúti kerékpáros vb-n

Preidler vallomására francia csapattársa, Thibaut Pinot is reagált. 

„Nagyon nehéz helyzet ez, még sírtam is miatta, számomra ez hazaárulással ér fel – mondta az FDJ bringása, aki a 2014-es Tour de France harmadik helyén végzett. Pinot azt is mondta, hogy szeretné megérteni a fontos szövetségesének tartott Preidlert, miért próbált meg doppingolni.

A doppingügyben Johannes Dürrt is kihallgatták a rendőrök. Az osztrák sífutó már 2014-ben lebukott, de nemrég a német ARD dokumentumfilmjében beszélt doppingolásának részleteiről. Sokan őt sejtették a mostani razzia mögött is, de ő azt mondta, senki másról nem beszélt, csak magáról. Ezt megerősíteni látszik, hogy osztrák lapértesülések szerint az a vád ellene, hogy nem volt együttműködő a rendőrséggel. 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arról is írt, hogy az egyszerre több osztrák és német településen folytatott razzia során 40 darab vértasakot és egyéb doppingoláshoz szükséges eszközt foglaltak le a rendőrök.