Estek-keltek a sztárok a Tour de France esős nyitószakaszán

GettyImages-1269517310
2020.08.29. 18:43

Kaotikus versenyt hozott a 2020-as Tour de France nyitószakasza. A szakadó esőben egymást érték a bukások, több, az összetett győzelemre esélyes versenyző is elesett. A fárasztó és zaklatott nap végén a mezőnyhajrát végül a klasszis norvég sprinter, Alexander Kristoff (UEA-Team Emirates) nyerte, így vasárnap ő viselheti először a sárga trikót.

Az idei Tour de France egy 156 kilométeres, dimbes-dombos szakasszal kezdődött. A rajt és a befutó helyszíne is Nizza volt, a versenyzőknek az Angol sétányról indulva két kisebb és egy nagyobb kört kellett megtenniük a város körül. A harmadik kategóriás, 310 méteres Côte de Rimiez emelkedőt kétszer mászták meg.

A Tour de France 1. szakasza
A Tour de France 1. szakasza
Fotó: letour.fr

Az idei Tour de France első szökése rögtön az éles rajt után kialakult, a mezőny két francia versenyzőt, Cyril Gautier-t (B&B Hotels-Vital Concept) és Fabien Grellier-t (Total Direct Energie), valamint a svájci Michael Schärt (CCC) engedte el. A verseny alakulását alapjaiban határozta meg, hogy egy heves zivatar csapott le a környékre. A csúszós mellékutakon és lejtmenetekben több bukás történt, a nagy nevek közül Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) és Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) is elesett. A legrosszabbul az első Tourján induló 23 éves orosz bringás, Pavel Sivakov (Team Ineos) járt. Többször is esett, mindkét könyöke vérzett és több perccel szakadt le a főmezőnytől.

A következő nagy bukás a nizzai részhajrá előtt történt, ebben a címvédő Egan Bernal másik segítője, Andrey Amador (Team Ineos) is érintett volt, majd nem sokkal később a szakaszgyőzelemre is esélyesnek tartott ausztrál sprinter, Caleb Ewan (Lotto-Soudal) bukott. Az egyre gyorsuló főmezőny a szökevényeket 58 kilométerre a céltól utolérte, a Jumbo-Visma csapata állt az élre, akik a veszélyes útvonal miatt lassítottak a tempón. Ennek ellenére a lejtmenetben újabb bukás történt, az Astana csapatkapitánya, a kolumbiai Miguel Ángel López alól csúszott ki a kerékpárja, hiába fékezett, a vizes úton beleszállt egy buszmegálló táblájába, de szerencsére komolyabb sérülés nélkül megúszta. A bukások a Jumbo-Vismát sem kerülték el, 27 kilométerre a céltól George Bennett esett a lejtmenetben.

A szakasz végén még Benoît Cosnefroy (AG2R) próbálkozott egy szólószökéssel, de 13 kilométerre a befutótól utolérték. A legnagyobb dráma az utolsó kilométerekre maradt, épphogy átértek a  háromkilométeres kapun, amikor egy tömegbukás kettészakította a mezőnyt. Az összetett győzelemre is esélyes Thibaut Pinot-nak (Groupama-FDJ) megint nem volt szerencséje, ő is elesett, a jobb oldalát ütötte be. Csak annak örülhet, hogy a háromkilométeres szabály miatt ő is győztes idejét kapta meg, így nem került rögtön hátrányba.

A mezőnyhajrában az UAE-Emirates norvég sprintere, Alexander Kristoff volt a legerősebb, a szakaszgyőzelme egyben sárga trikót is ért. A második helyen az aktuális világbajnok, Mads Pedersen (Trek-Segafredo) haladt át a célvonalon, a harmadik a holland Cees Bol (Sunweb) lett. Vasárnap szinén Nizza lesz a rajt és a cél városa, a 186 kilométeres, két első kategóriás hegyet is tartalmazó szakaszon Saganon lesz a zöld, Pedersenen a fehér trikó. A hegyi pontversenyben Grellier vezet, így ő viselheti a pöttyös trikót.

1. szakasz, Nizza-Nizza, 156 km:

  1. Alexander Kristoff (norvég, UAE-Team Emirates) 3:46:23
  2. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) azonos idő
  3. Cees Bol (holland, Sunweb) a. i.
  4. Sam Bennett (ír, Deceuninck-Quick Step) a. i.
  5. Peter Sagan (szlovák, Bora-Hansgrohe) a. i.

(Borítókép: A Tour de France 1. szakasza 2020. augusztus 29-én, Nizzában. Fotós: Stuart Franklin/Getty Images)