Megkönnyezte szakaszgyőzelmét a Tour de France új sárga trikósa

GettyImages-1269707284
2020.08.30. 19:21

Francia győzelem született a Tour de France 2. szakaszán, Julian Alaphilippe (Deceuninc-Quick Step) a rá oly jellemző módon, 13 kilométerre a céltól bátran támadt, a végén pedig lehajrázta Marc Hirschit (Sunweb) és Adam Yatest (Mitchelton-Scott) is. A szakaszgyőzelme egyben sárga trikót is ért, mert az összetett versenyben is átvette a vezetést Alexander Kristofftól. A befutó után Alaphilippe elérzékenyült, a győzelmét a nemrég elhunyt édesapja emlékének ajánlotta.

A rengeteg bukást hozó első szakasz után három versenyző adta fel a Tourt. A legrosszabbul a Lotto-Soudal csapata járt, tőlük Philippe Gilbert és John Degenkolb sem állt már rajthoz vasárnap. Combcsonttörése miatt a Bahrain-McLaren spanyol hegyimenője, Rafael Valls sem tudta folytatni a versenyt.

A második, 186 kilométeres szakasz máris a hegyekről szólt. A nizzai rajt után két első kategóriás hegyet, az 1500 méteres Col de la Colmiane-t, majd az 1607 méteres Col de Turinit is meg kellett mászni, a szakasz végén pedig a Párizs-Nizza versenyekről jól ismert emelkedő, a Col d'Èze és a Col des Quatre Chemins várt a mezőnyre az újabb nizzai befutó előtt.

A Tour de France 2. szakasza
A Tour de France 2. szakasza
Fotó: letour.fr

A nap szökésében a zöld trikót viselő Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) is benne volt, hogy a szakasz eleji gyorsasági részhajrában minél több pontot szerezhessen. A 20 pontért Matteo Trentinnel (CCC) volt nagy csatában, az olasz végül előtte ért át a kapun, de Sagan így is 17 értékes pontot szerzett. Az első hegyi részhajrát Benoît Cosnefroy (AG2R), a másodikat Anthony Perez (Cofidis) nyerte, eközben a sárga trikós Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates) a Col de Turinin szakadt le az élmezőnyről.

A szökevényeket végül a Col d'Èze lábánál érték utol, a sort a Jumbo-Visma egy kicsit meghúzta, így a hegy tetejére nagyjából negyvenen maradtak elől. Az utolsó emelkedőn először Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) támadott, akire Marc Hirschi (Sunweb), majd Adam Yates (Mitchelton-Scott) zárkózott fel, a domb tetején pedig Yates vitte el a 8 másodperces időjóváírást.  A lejtmenetben a hármasukat nem tudták utolérni, így néhány kilométerre a céltól biztosnak tűnt, hogy közülük kerül ki a szakaszgyőztes és az új sárga trikós. A hajrát Alaphilippe indította száz méterre a céltól, Hirschi az utolsó métereken nagyon megközelítette, de megelőzni már nem tudta őt. A harmadik Yates lett, aki 1 másodperccel előzte meg a mezőnyhajrát nyerő Greg van Avermaetot (CCC).

Alaphilippe a győzelemmel az összetett verseny vezetését is átvette, és ahogy a tavalyi Touron, úgy most is magára húzhatja a sárga trikót. Akkor nagy meglepetésre két héten át meg tudta védeni a vezető helyét. Erre a következő, 198 kilométeres hétfői szakaszon is minden esélye meglesz, ám kedden már az első hegyibefutó jön a Touron.

2. szakasz, Nizza-Nizza, 186 km:

  1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck-Quick Step) 3:46:23
  2. Marc Hirschi (svájci, Sunweb) azonos idő
  3. Adam Yates (brit, Mitchelton-Scott) + 1 másodperc
  4. Greg van Avermaet (belga, CCC) + 2 másodperc
  5. Sergio Higuita (kolumbiai, EF Pro Cycling) a. i.

Összetett verseny állása:

  1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck-Quick Step) 8:41:35
  2. Adam Yates (brit, Mitchelton-Scott) + 4 másodperc
  3. Marc Hirschi (svájci, Sunweb) + 7 másodperc
  4. Sergio Higuita (kolumbiai, EF Pro Cycling) + 17 másodperc
  5. Tadej Pogačar (szlovén, UAE-Team Emirates) azonos idő

(Borítókép: Julian Alaphilippe (j) és Marc Hirschi (b) mezőnyhajrárja a Tour de France 2. szakaszán végén 2020. augusztus 30-án, Nizzában. Fotós: Stuart Franklin/Getty Images)