2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Szurkoló okozott tömegkarambolt a Tour de France nyitányán – videó!

tour
2021.06.26. 18:25
A világbajnok Julian Alaphilippe nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny két tömegbukást hozó nyitószakaszát szombaton – adta hírül az MTI.

Az első etapon a Brest és Landerneau közötti 197,8 kilométeres táv és hat kisebb kategorizált emelkedő várt a mezőnyre. Az Alpecin-Fenix csapata különleges lila-sárga mezben vágott neki a távnak, tisztelegve legnagyobb sztárja, a holland Mathieu van der Poel nagyapja, a francia körverseny összetettjében nyolcszor dobogós francia Raymond Poulidor előtt.

Kevesebb, mint 46 kilométerrel a cél előtt a Jumbo-Visma egyik versenyzője, a négyszeres időfutam-világbajnok Tony Martin felakadt egy szurkoló betartott tábláján és elesett. A bukásban több tucat versenyző érintett volt, és mivel az eset a mezőny legelejében történt, megtorpant a sor.

A földre kerültek számához viszonyítva – köztük volt az esélyesek közül a szlovén Primoz Roglic – szerencsésnek mondható, hogy csupán egy kerékpáros kényszerült feladni a viadalt a bukás miatt.

A nap legtovább, szólóban kitartó szökevényét, a holland Ide Schellinget 28 kilométerrel a cél előtt befogták be, majd 7,5 kilométernél, a lejtmenetben ismét tömegbukás történt, többen a vízelvezető árokba zuhantak. A súlyos sérülés után a Tourra visszatérő négyszeres győztes brit Chris Froome sokáig ült a földön, ám végül befejezte a szakaszt.

A harmadik kategóriás emelkedőn lévő befutóig 2300 méter volt vissza, mikor Julien Alaphilippe korai támadása bontotta meg a sort, a francia világbajnok végül nyolc másodperccel előzte meg az összetett esélyesek csoportját.

A nők egynapos versenyét, az ugyancsak Brest és Landerneau közötti 107,4 kilométeres La Course by Le Tour de France-t Vas Kata Blanka csapattársa, Demi Vollering (SD Worx) nyerte.

Vasárnap a Perros-Guirec és Mur-de-Bretagne közötti 183,5 kilométeres etappal folytatódik a 108. Tour de France. A mezőny összesen 3414 kilométert tesz meg, amíg Párizsban, a Champs-Élysées-n célba ér július 18-án.

TOUR DE FRANCE
1. szakasz, Brest-Landerneau 197,8 km:
1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck - Quick-Step) 4:39:05 óra
2. Michael Matthews (ausztrál, BikeExchange) 8 másodperc hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) azonos idővel

(Borítókép: Anne-C - Pool/Getty Images)