Igazi ékszer: ilyen trófeát kapnak a Giro magyarországi szakaszainak győztesei

BP-0953
2022.05.02. 16:07
Hétfőn a Hollóházi Porcelánmanufaktúra bemutatótermében mutatták be a 2022-es Giro d’Italia magyarországi szakaszgyőzteseinek járó trófeákat.

A díjak különleges formáját és mintázatát az 1900-as évek főúri készletmintái ihlették. A színvilág és a motívumok az ezekre az évekre jellemző időszakot elevenítik fel. Ezek az egyedi darabok rendkívüli gondossággal, 21 karátos arany festéssel, kézzel készültek a Hollóházi Manufaktúrában.

A manufaktúra életében nem ez az első alkalom, hogy világversenyek győzteseinek készítenek díját. Az 1989-es Formula–1-es magyarországi futamgyőztes, Nigel Mansell is hollóházi serlegvázát kapott.

A sport területén kívül más fontos eseményekre is készít a Hollóházi Porcelánmanufaktúra egyedi tervezésű díjakat és emléktárgyakat, ilyenek például a Duna-díj, a közmédia Az év embere díja, a Virtuózok. De fontos jubileumokra, világhírű művészek, neves alkotók számára is készítenek emléktárgyakat. Ilyen például az a Zoób Kati által tervezett váza, amelyet Plácido Domingo világhírű operaénekes és karmester kapott 80. születésnapja alkalmából a Virtuózok jóvoltából.

A porcelánból készített díj formáját tekintve egy tradicionális serlegváza, ezt a formát eredetileg Volák Judit magyar keramikus tervezte 1989-ben. Maga a színvilág, az áttört ornamentum és a virágmotívumok is az ezekre az évekre jellemző időszakot elevenítik fel. A váza kézzel festett tulipános díszítései a hollóházi porcelán jellegzetes, hagyományos motívumai.

Hárshegyi Zsuzsanna marketingmenedzser az Index kérdésére elmondta: a 30 centiméter magas trófea több hétig készül. Szita Károly, Kaposvár polgármestere úgy fogalmazott: a váza méltó jutalma lesz a szakaszgyőztes kerékpárosnak, egy nagyra becsült ajándék.