Valter Attila csapattársa duplázott, López maradt az élen a Girón

démare
2022.05.12. 18:51 Módosítva: 2022.05.12. 21:32
Valter Attila csapattársa, a francia Arnaud Démare nyerte csütörtökön a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik szakaszát, amelyen összetettben megtartotta éllovas pozícióját a spanyol Juan Pedro López.

A Palmi és Scalea közötti 192 kilométeres távot kétcsillagos nehézségűre minősítették a szervezők, az etap elején egy negyedik kategóriás emelkedőt kellett megmászniuk a kerékpárosoknak. Ezúttal magányos szökés alakult ki, azaz Diego Rosa személyében egyetlen versenyző lépett el a mezőnytől, amely így végig nyugodt maradt.

A célhoz közeledve a várakozásoknak megfelelően utol is érték az EOLO-Kometa bringását, így mezőnyhajrá döntött. 

A balatonfüredi sprintet megnyerő Mark Cavendish túl korán indított, a szél árnyékából kibújva előbb Caleb Ewan, majd a szerdán győztes Démare is megelőzte.

Utóbbi kettő között végül célfotó döntött a francia sprinter javára, aki így egymás után a második etapsikerének örülhetett, pedig ezt megelőzően idén még egy sem volt neki.

Sikerével a Groupama-FDJ bringása növelte előnyét az összetett pontversenyben, és továbbra is rajta lesz az ebben éllovasnak járó ciklámen színű trikó. A három magyar versenyző mindegyike, Valter Attila, Fetter Erik és Peák Barnabás is a mezőnnyel ért célba. Összetettben sem történt változás az élcsoportban.

„Ez a szakasz elég egyszerű, laza volt, olyannyira, hogy az elején még szökés sem ment el, ami meglehetősen furcsa volt. Egyik csapatnál sem volt cél a szökés, úgyhogy csak full lassan mentünk a mezőnnyel. Aztán nálunk a csapatban kitalálták, hogy Diego Rosa menjen rá a hegyi hajrára, így ő megindult egyedül, de nem követte senki. Diego Rosa megnyerte a hegyi hajrát és a hegyi pontokat, és onnantól szépen lassan tempózott, és mivel a mezőny nem akarta utolérni, így ő lett a nap szökése. Csak lazán mentünk mögötte. A legvégén, szokásosan kb. 30-40 kilométerrel a vége előtt, beindult a sprintért a verseny, ami természetesen nem volt túl egyszerű, de megszereztük az első top 10-es helyezésünket Albanesével. A végén én is próbáltam segíteni, tempót menni. Meglehetősen pozitív nap volt a mai” – értékelt Fetter.

GIRO D'ITALIA
6. szakasz, Palmi-Scalea, 192 km:

  • 1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 5:02:33 óra
  • 2. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto Soudal) azonos idővel
  • 3. Mark Cavendish (brit, Quick-Step Alpha Vinyl) a. i.
  • ...30. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
  • ...38. Fetter Erik (EOLO-Kometa) a. i.
  • ...148. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a. i.

Az összetett élcsoportja:

  • 1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo), 23:23:36 óra
  • 2. Lennard Kämna (német, BORA-hansgrohe) 38 mp hátrány
  • 3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 58 mp h.
  • ...64. Valter 15:37 p h.
  • 65. Fetter 15:46 p h.
  • ...131. Peák 30:29 p h.

Pénteken a Diamante és Potenza közötti 196 kilométeres táv vár a mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal – amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték – május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

(MTI)

(Borítókép: Michael Steele / Getty Images)