Dráma Olaszországban, egy kutya miatt bukott a Giro egyik fő esélyese – videó

evenepoel
2023.05.10. 14:48
Nem várt jelenetsort hozott a Giro d’Italia szerdai szakaszának eleje a végső győzelemre is esélyes Remco Evenepoellal a főszerepben.

A negyedik szakasz után az élmenő Andreas Leknessud mögött 28 másodperccel a második helyen álló belga bringással nem a vizes aszfalt, hanem a mezőnybe beszaladó kutya és az ezzel kiváltott láncreakció babrált ki, csak hosszas másodpercek után tudott újra a nyeregbe pattanni.

Evenepoel esete a kóbor kutyával

Ami a verseny további részét illeti

Az ausztrál Kaden Groves nyerte szerdán a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny ötödik szakaszát, amelyen Fetter Erik 120. helyen ért célba – írja az MTI.

Az Atripalda és a Tirrén-tenger partján fekvő Salerno közötti 171 kilométeres etapot szinte végig szakadó esőben teljesítette a mezőny, amely hiába tekert óvatosan egy úttestre rohanó kutya miatt így is már alig 20 kilométer után bukás történt, melynek részese volt a nagy esélyesek közé sorolt Remco Evenepoel is. A belga világbajnok nagyon lassan állt fel az esést követően, de csapattársai segítségével felért az élbolyra.

A háromfős szökevénycsoportból Samuele Zoccarato tartott ki a legtovább, őt alig hat kilométerre a céltól érték utol, de előtte 1000 méterrel bukás rostálta meg az üldözőbolyt. Lemaradt az összetettben élen álló norvég Andreas Leknessund és a nagy esélyes szlovén Primoz Roglic is, de a hátralévő távon mindketten fel tudtak zárkózni. Viszont ahogy felértek, Evenepoel esett el ismét, de már kevesebb mint három kilométerre a céltól, így ő megkapta a győztesével azonos időt.

A sprintbefutó sem zajlott le bukás nélkül, többek között Mark Cavendish is elesett, a mezőnyhajrában pedig az a Kaden Groves bizonyult a leggyorsabbnak, akinek szintén fel kellett zárkóznia az élcsoportra, mert maga is esett hét kilométerre a céltól. Az ausztrál bringás a pontverseny éllovasának járó ciklámen trikót viselő Jonathan Milant és a 2019-ben világbajnok Mads Pedersent előzte meg.

Fetter közel kétperces lemaradással ért célba, így az EOLO-Kometa magyar versenyzője összetettben három helyet visszacsúszva 124.

GIRO D'ITALIA

5. szakasz, Atripalda-Salerno, 171 km:

1. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 4:30:19 óra

2. Jonathan Milan (olasz, Bahrain Victorious) azonos idővel

3. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) a. i.

...120. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 1:57 perc h.

Az összetett élcsoportja:

1. Andreas Leknessund (norvég, Team DSM) 19:06:03 óra

2. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 28 másodperc hátrány

3. Aurélien Paret-Peintre (francia, AG2R Citroën Team) 30 mp h.

...124. Fetter 33:20 perc h.

Az olasz körverseny csütörtökön a Nápolyból induló és oda is érkező 162 kilométeres szakasszal folytatódik. A 106. Giro d'Italia mezőnye összesen 3489 kilométert tesz meg és mintegy 51 400 méter szintkülönbséget küzd le, amíg május 28-án célba ér Rómában.

(Borítókép: Stuart Franklin / Getty Images)