Poels nyerte a Vuelta utolsó előtti szakaszát, Kuss a végső győzelem kapujában

2023.09.16. 18:27
Wout Poels szökésből nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny 20., utolsó előtti szakaszát, Valter Attila az 57. helyen ért célba, Sepp Kuss pedig a végső siker kapujába lépett – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

Az idei spanyol körverseny leghosszabb távja, a Manzanares el Real és Guadarrama közötti 208 kilométer a tavaszi egynaposok közül a Liège–Bastogne–Liège-re hajazott a 4200 méter szintemelkedésével és tíz, egyaránt harmadik kategóriás emelkedővel.

Rögtön egy hegymenettel indult az etap, a szökés az ezt követő lejtmenetben alakult ki: 31 fős csoport tekert el, benne az idei negyedik szakaszsikerére hajtó, címvédő és pöttyös trikós belga Remco Evenepoellal. A élbolyban senki nem volt veszélyes az összetett élmenőire.

A mezőny élén a dobogós helyeket védő Jumbo-Visma diktálta a tempót, hosszú ideig három perc környéki előnyt adott csak az élcsoportnak. Evenepoel három csapattársa segítségével az utolsó ötven kilométeren belül rostálta a szökést, melyet a mezőny egyre inkább elengedett. A hajrára megérkező szemerkélő eső miatt nedves úton 11 perc fölé nőtt a különbség. Az utolsó, macskaköves részeket is tartalmazó emelkedőn a holland Wout Poels ritmusváltása szétzilálta az élcsoportot, az utolsó tíz kilométerre öten maradtak együtt, a sprintben pedig Poels jó ütemben nyitott hosszú hajrát, így fél keréknyivel megelőzte Evenepoelt.

Az összetett esélyesek csoportja az utolsó emelkedő lábánál elszakadt a mezőny többi részétől, Valter is ekkor maradt le. A nagy tempó ellenére az esélyesek végig együtt maradtak. A Jumbo-Visma így történelmi triplázás kapujába került: a Giro d'Italiát megnyerő Primoz Roglic, a Tour de France-on sorozatban másodszor diadalmaskodó Jonas Vingegaard után a Vueltát amerikai segítőjük, az idén mindhárom háromhetes körversenyt teljesítő Sepp Kuss nyerheti, amennyiben vasárnap célba ér. Hármasuk az utolsó néhány száz méteren összekapaszkodva gurult. Mögöttük három spanyol végez majd összetettben: negyedik a 21. születésnapját szombaton ünneplő fehér trikós Juan Ayuso lesz, ötödikként Mikel Landa, hatodikként pedig Enric Mas zár.

Valter Attila 12 és fél perces lemaradással tekert be az 57. helyen, összetettben pedig a 22. pozíciót foglalja el.

A 78. Vuelta a Espana vasárnap Madridban zárul, az utolsó etap hagyományosan az ünneplésről és sprintbefutóról szól.

Vuelta, 20. szakasz, Manzanares el Real-Guadarrama, 208 km:

1. Wout Poels (holland, Bahrain Victorious) 4:59:29 óra

2. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) azonos idővel

3. Pelayo Sánchez (spanyol, Burgos-BH) a. i.

...27. Juan Ayuso (spanyol, UAE) 10:21 perc hátrány

28. Enric Mas (spanyol, Movistar) a. i.

29. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) a. i.

...34. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 10:37 p h.

35. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) a. i.

36. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) a. i.

...57. Valter Attila (Jumbo-Visma) 12:25 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 74:23:42 óra

2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 17 másodperc hátrány

3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:08 perc hátrány

4. Juan Ayuso (spanyol, UAE) 3:44 p h.

5. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) 4:03 p h.

6. Enric Mas (spanyol, Movistar) 4:14 p h.

...22. Valter 1:05:42 óra hátrány