Rákot diagnosztizáltak a hatszoros olimpiai bajnok legendánál

2024.02.16. 20:16
A hatszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok Sir Chris Hoy közösségi oldalán jelentette be, hogy rákot diagnosztizáltak nála, kemoterápiás kezelést kap.

A kerékpársport legendája, Chris Hoy Instagram-oldalán tett közzé egy hosszabb bejegyzést, amiben közölte: tavaly daganatot diagnosztizáltak nála, és bízott benne, hogy nem kell nyilvánosságra hoznia, de muszáj volt így tennie. Kemoterápiás kezelést kap, jól érzi magát, írta posztjában.

„Hatalmas sokként ért a diagnózis, ugyanis semmilyen tünetem nem volt. Kezeléseket kapok, beleértve kemoterápiát is, ami eddig remekül halad. Egyúttal szeretném kifejezni hálámat és elismerésemet az egészségügyi dolgozóknak, akik fantasztikus ellátásban részesítenek. Szeretnék ezzel családi körben megbirkózni. Gondolok mindenkire, aki hasonló kihívásokkal néz szembe. Optimista és pozitív vagyok, szeretet vesz körül, amiért hálát adok mindenkinek. Az elmúlt néhány hónap rendkívül nehéz volt, de jól vagyok, dolgozom, kerékpározom, élem az életemet.”

Az 1976-ban Edinburgh-ben született Chris Hoy BMX-versenyzőként kezdte sportolói karrierjét, 1993-ban tért át a pályakerékpárra. Hét évvel később, a 2000-es sydney-i olimpián ezüstérmes lett csapatversenyben. A 2004-es athéni olimpián egy (1 kilométeres időfutam), 2008-ban Pekingben három (sprint, csapatverseny, keirin), 2012-ben Londonban kettő (csapatverseny, keirin) olimpiai aranyérmet nyert. Minden idők második legeredményesebb pályakerékpárosa az olimpiák történetében.

Pályafutása alatt tizenegyszer lett világbajnok, de van 8 ezüst- és 6 bronzérme vébékről. A legeredményesebb brit sportoló lett holtversenyben az olimpiákon. Visszavonulását 2013 áprilisában jelentette be.

Többször választották meg az év sportolójának Nagy-Britanniában, a Brit Birodalom Rendje (MBE) kitüntetést 2005-ben kapta meg a kerékpársportért tett szolgálataiért.