Van der Poel eszelős szólóval védett címet a Párizs–Roubaix-n

2024.04.07. 17:33
A világbajnok Mathieu van der Poel címvédőként diadalmaskodott vasárnap a Párizs-Roubaix országúti kerékpáros egynapos klasszikus viadalon – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Az Észak Pokla néven is ismert észak-franciaországi verseny - amely az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok egyike - 260 kilométeres távja 29 kockaköves szektort tartalmazott, összesen 55,7 kilométer hosszúságban, az elmúlt három évtizedben a legtöbbet.

Már korán történt egy nagyobb bukás a mezőnyben, amely rendkívül gyorsan haladt a verseny elejétől kezdve. Az első kockaköves szektorok szétrázták a mezőnyt, amelynek élén a két nagy esélyesért, a világbajnok és címvédő Mathieu van der Poelért, illetve Jasper Philipsenért dolgozott az Alpecin-Deceuninck. A kerékpárosok már 150 kilométerrel a cél előtt több csoportban tekertek, az elmúlt napok esőzései miatt az út szélén sár és pocsolyák szűkítették tovább az amúgy sem széles utakat.

Van der Poel közel 60 kilométerrel a cél előtt egy kockaköves szakaszon indult meg, tíz kilométer alatt 50 másodpercet adott riválisainak. Mivel üldözői között nem volt összhang, előnyét gyorsan két perc fölé növelte a világbajnok, akit még az sem zökkentett ki, hogy az egyik néző egy sapkát dobott a kerékpárja elé. Így is háromperces előnnyel érkezett a roubaix-i velodromba, hogy megünnepelje sikerét a 47,802 km/órás átlagával a Párizs-Roubaix történetének leggyorsabb kiírásán. A második helyet - akárcsak tavaly – csapattársa, Philipsen szerezte meg, megelőzve a 2019-es világbajnok dán Mads Pedersent.

A 29 esztendős holland Van der Poel a flandriai körverseny után az idei második klasszikus egynaposán győzött, pályafutása során pedig a hatodikon. Az Alpecin-Deceuninck pedig a sportág történetében első csapatként tudta megnyerni az esztendő első három Monumentumát, miután a belga Philipsen diadalmaskodott a Milánó-Sanremón.

Szombaton a nők versenyében ugyancsak a világbajnok, a belga Lotte Kopecky (SD Worx-Protime) győzedelmeskedett – idézte fel az MTI.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
Eredmény, Párizs-Roubaix, 260 km
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Deceuninck) 5:25:58 óra
2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 3 perc hátrány
3. Mads Pedersen (dán, Lidl-Trek) azonos idővel