2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Valter Attila szenzációsan teljesített a Giro királyszakaszán

2024.05.19. 18:23
Az összetettben éllovas Tadej Pogacar újabb erődemonstráló győzelmet aratott a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny 15. szakaszán, így tovább növelte az előnyét. A mezőny egyetlen magyar indulója, Valter Attila 18. lett a hegyi befutóval zárult királyetapon.

A Manerba del Garda és Livigno közötti 222 kilométeres távon öt kategorizált emelkedőt és több mint 5700 méter szintkülönbséget kellett leküzdenie a mezőnynek, amelyből egy majdnem húszfős szökevénycsoport lépett el, köztük a Visma-Lease a Bike magyar bajnokával.

Valterék előnye az elképesztően nehéz Mortirolo tetején több mint három perc volt, az utolsó előtti, 2000 méter felett már hófödte hegyen pedig Georg Steinhauser lépett meg társaitól, őt Valter próbálta utolérni egy ritmusváltással, de neki nem sikerült, viszont a vele tartó Nairo Quintanának igen.

A Giro 2014-es és a Vuelta a Espana 2016-os kolumbiai bajnoka azonban mégsem ünnepelhetett szakaszgyőzelmet, mert Pogacar 14 kilométerre a céltól otthagyta riválisait, és a szökevények után eredt.

A szlovén sztár egyesével mindenkit utolért és lehagyott, egyedül Valter próbálta felvenni a tempóját, de ez csak néhány méterig sikerült neki. Pogacar végül a 2387 méter magasan lévő célba 29 másodperc előnnyel ért Quintana előtt, a harmadik Steinhauser lett.

Az UAE kétszeres Tour de France-győztes bringása negyedik szakaszgyőzelmét ünnepelte az idei Girón, újabb sikerével pedig 6:41 percre növelte előnyét összetettben a brit Geraint Thomasszal szemben.

Valter, aki részhajránál négy másodperc időjóváírást is gyűjtött, végül a 18. helyen haladt át a célvonalon 4:52 perc hátránnyal. Mostani jó szereplésével pedig hat pozíciót javítva 27. összetettben 47:13 perc lemaradással, írja az MTI.