2024. június 17. 15:00 ÉLŐ
Románia 1
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Pogacar nyerte az idei Girót, Valter Attila a 22. lett

2024.05.26. 19:41
A szlovén Tadej Pogacar nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyt, amelynek utolsó szakaszán Rómában a belga Tim Merlier diadalmaskodott. Valter Attila a 22. helyen fejezte be a versenyt.

Az olasz főváros környéki 125 kilométeres sík etappal zárult a háromhetes viadal, az utolsó szakasz első fele az ünneplésé, a hajrá pedig a sprintbefutóé volt, az összetett ilyenkor hagyományosan már nem változik. Derűs időben tekerhette le az utolsó felvonást a 142 fős mezőny, Pogacar csapata, az UAE pedig megadta a módját az ünneplésnek: valamennyi csapatautóján megjelent a rózsaszín szín, ahogy csapattársai ruházatán is.

Noha Rómában - a körpályákon megszokott módon - voltak szökési próbálkozások, a papírformának megfelelően mezőnyhajrá döntött a szakaszelsőségről, a sprintfelvezetésben Pogacar csapattársa sikeréért dolgozott.

A befutóban Tim Merlier bizonyult a leggyorsabbnak, aki ezzel harmadik etapgyőzelmét gyűjtötte be.

Tavaly Primoz Roglic volt az olasz körverseny első szlovén győztese, a 2017-es Tour de Hongrie-n harmadik helyezett Pogacar diadalával egymást követő második évben hódította el szlovén kerékpáros a „végtelen trófeát”, a Trofeo Senza Finét.

A 25 éves Pogacar a rózsaszín trikót a második szakaszon vette át és azt követően végig megőrizte, így pályafutása harmadik Grand Tourját nyerte két Tour de France bezsebelése után.

Ezzel megtette az első nagy lépést idei célja felé: a Giro után a június 29-én rajtoló francia körverseny megnyeréséért is harcba száll, ez a duplázás legutóbb 1998-ban a legendás olasz Marco Pantaninak sikerült.

Pogacar a hegyi pontverseny győztesét illető kék trikót is megszerezte. Az öszetettben a kolumbiai Daniel Martínez lett a második - pályafutása első Grand Tour-dobogóját megszerezve -, a 38 éves brit Geraint Thomas pedig a harmadik.

Számomra ő a legjobb azok közül, akikkel együtt tekertem, pedig sok remek srác ellen versenyeztem

– méltatta Pogacart a 2018-ban Tour de France-t nyert Thomas.

Az összetett legjobb fiataljaként az olasz Antonio Tiberi – aki két éve megnyerte a magyar körverseny kékestetői befutóját – zárt az ötödik helyen és ezzel hazaviszi a fehér trikót.

A ciklámenszínű megkülönböztető mez is hazai versenyzőhöz került: a pontverseny győzteseként a tavalyi esztendőhöz hasonlóan Jonathan Milan érdemelte ki, aki az utolsó 10 kilométeren belül kerékpárcserére kényszerült, a nagy felzárkózás ellenére tudott részt venni a sprintben és lett második a szakaszon.

Milan Merlierhez hasonlóan három etapot nyert. Pályafutása 18. olasz körversenyén szerepelt Domenico Pozzovivo, ez rekordbeállítást jelent.

A 41 esztendős olasz kerékpáros, aki 2012-ben nyert szakaszt a Girón, az összetett 20. helyén zárt, a római körözést a mezőny előtt kezdhette meg, hogy egyedül ünnepelhesse meg a közönség, írja az MTI.

Valter Attila úgy érzi, sokat fejlődött

Valter Attila a befutó után az M4 Sport helyszíni stábjának azzal kezdte összegzését, hogy az utolsó szakaszon gyorsan mentek, elég stresszes volt a mezőny, az utolsó előtti körben egy bukás is volt.

„Én egy párszor eléggé elöl mentem, gondolkoztam, hogy a kis emelkedőkön támadjak-e, de amire rávettem magam, addigra már nagyon gyorsan mentünk, úgyhogy végül csak szerettem volna biztonságban, meg jó érzésekkel befejezni ezt a Grand Tourt.”

Úgy fogalmazott, hogy hosszú távon mindenképpen jó érzésekkel fog visszatekinteni erre a versenyre, de közvetlenül a befutó után még közelibbnek tűnnek számára a kudarcok, azok az esélyek, amelyek nem jöttek össze, vagy azok a szakaszok, amelyek nem úgy alakultak, ahogyan szerette volna.

De nagyon sokat tanultam és fejlődtem. Érzem, hogy a mezőny is fejlődik. Próbálom folyamatosan utolérni a legjobbakat, van, hogy úgy érzem, közeledek, és van, hogy úgy érzem, nem, de hosszú távon biztos, hogy van esélyem, tudok majd még jó eredményeket elérni. Elégedett lehetek magammal, megmutattam, hogy erős vagyok, hogy tudok küzdeni. Nem volt ez egy egyszerű Grand Tour, több mint a felét fele csapattal megcsinálni, mellette a sok balszerencsét is magammal vinni. Szerintem jól álltunk hozzá a srácokkal és tényleg egy jó Grand Tournak érzem ezt

– tette hozzá Valter.

Eredmények

21. (utolsó) szakasz, Róma-Róma, 125 kilométer:

  • 1. Tim Merlier (belga, Soudal - Quick-Step) 2:51:50 óra
  • 2. Jonathan Milan (olasz, Lidl-Trek) azonos idővel
  • 3. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) a. i.
  • ...92. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) a. i.

Az összetett végeredménye:

  • 1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 79:14:03 óra
  • 2. Daniel Martínez (kolumbiai, BORA-hansgrohe) 9:56 perc hátrány
  • 3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 10:24 p h.
  • 4. Ben O'Connor (ausztrál, Decathlon AG2R La Mondiale) 12:07 p h.
  • 5. Antonio Tiberi (olasz, Bahrain Victorious) 12:49 p h.
  • ...22. Valter 1:04:46 óra hátrány