37 éve nem látott bravúrt hajtott végre Tadej Pogacar

2024.09.29. 18:33
Tadej Pogacar száz kilométer feletti támadással diadalmaskodott a zürichi országúti kerékpáros világbajnokság férfi mezőnyversenyében, sikerével 37 éve nem látott bravúrt hajtott végre. Legjobb magyarként az olimpiai negyedik Valter Attila 27. lett, Dina Márton a 78. helyen ért célba.

Winterthurból az elmúlt borús napoknál jobb, tiszta időben vágott neki a 195 fős mezőny a 273,9 kilométer hosszú, 4470 méter szintemelkedésű távnak, hogy aztán hat és fél órás tekerés után befusson a zürichi Sechseläutenplatzon.

Három magyar, az olimpiai negyedik Valter Attila mellett Dina Márton és Fetter Erik volt ott a rajtvonalon.

A legnagyobb esélyesek közül a holland Mathieu van der Poel a címvédés reményében, a belga Remco Evenepoel pedig azért szállt harcba, hogy a párizsi olimpia után a zürichi vb-ről is begyűjtse az időfutam és a mezőnyverseny aranyát egyaránt.

A szlovén Tadej Pogacar pedig a Giro d'Italia és a Tour de France megnyerése után arra készült, hogy a vb-elsőséget kiérdemelve a sportág történetében harmadikként véghezvigye az úgynevezett Tripla Koronát, erre korábban a legendás belga Eddy Merckx 1974-ben, valamint az ír Stephen Roche 1987-ben volt képes.

A rajt előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek a pénteken elhunyt 18 esztendős Muriel Furrerre.

Fetter az elején többször próbálkozott a szökésbe kerüléssel, a végül eltempózó nyolc bringás között azonban nem volt magyar, míg már korán kiszállni kényszerült a korábbi kétszeres világbajnok francia Julian Alaphilippe bukás miatt.

A három magyar résztvevő sokáig szépen helyezkedett, a záró száz kilométerhez közeledve Fetter már nem volt ott az egyre gyorsuló mezőnyben.

Röviddel ezután váltott tempót a 2017-es Tour de Hongrie-n harmadik Pogacar, aki honfitársa, a magyar körversenyen 2015-ben szakaszt nyert Jan Tratnik segítségével felért az időközben 17 fősre nőtt szökevénycsoportra.

Az üldözést a belgák vették át az egyperces lemaradásban lévő mezőnyben, ahol a magyar színeket már csak Valter képviselte. 79 kilométer volt hátra, mikor a szökevénycsoportból is továbbment Pogacar a francia Pavel Sivakovval, aki csapattársa az UAE-nél.

Az üldözőcsoportból Evenepoel és Van der Poel is próbálkozott megindulással, a boly szét is esett, a kisebb csoportok pedig sokáig nem tudták csökkenteni a távolságot Pogacarral szemben, akiről 51,7 kilométerrel a vége előtt leszakadt Sivakov.

A záró 15 kilométerrel a vége előtt már csak 40 másodperc volt Pogacar előnye a hétfős üldözőboly előtt, ahonnan bár voltak megindulások, ennél közelebb nem tudtak jönni az elképesztő teljesítményt nyújtó szlovén klasszishoz.

Ez volt a 26 éves Pogacar idei kilencedik versenye, a mérlege ebből hét siker, egy harmadik és egy hetedik hely, a szakaszokat és az összetett sikereket figyelembe véve már 23 győzelemnél jár idén.

A második helyet az üldözők közül jó ütemben, az utolsó kilométer előtt meginduló Ben O'Connor szerezte meg, a Vuelta a Espanán összetettben elért második helye és a vb vegyes csapatidőfutamában az ausztrál válogatottal megszerzett aranyérem után.

A harmadik helyért zajló kiscsoportos sprintben Van der Poel bizonyult a leggyorsabbnak, az olimpiai bajnok Evenepoel ötödik, a tavaly Tour de Hongrie-t nyert Marc Hirschi hazai közönség előtt hatodik lett.

Valter Attila egy nagyobb csoporttal hat és fél perc feletti hátránnyal a 27., lett, Dina Márton is befejezte a versenyt: az utolsó csoporttal tekert be a 78. pozícióban, közel 19 és fél perc lemaradással, írja az MTI.