Készülhetünk magyar kerékpároséremre téli olimpián? Igen!

2024.10.17. 13:25 Módosítva: 2024.10.17. 13:38
A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke több – egyaránt hazai és nemzetközi – forrásból is úgy értesült, a kerékpározás, azon belül is az úgynevezett cyclocross vagy más néven terepkerékpár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tervei szerint bekerül a téli olimpiai sportágak közé.

A hazai bringázásnak ez óriási lehetőség arra, hogy az elmúlt évek során megszerzett három olimpiai 4. hely után kerekeseink érmet szerezzenek – olvasható a szövetség közleményében.

„Több okból is azt gondolom, hogy ha a cyclocross bekerül a téli olimpia versenyprogramjába, akkor komoly esélyünk van éremmel hazatérni” – mondta Schneller Domonkos. Az MKSZ májusban megválasztott elnöke szerint nem csupán az adhat okot a bizakodásra, hogy Vas Kata Blanka, Dina Márton, Vas Barnabás, Takács Zsombor, Farkas Janka vagy Bruchner Regina nemzetközi szintű versenyzők, hanem az is, hogy az elmúlt években Debrecen szép csendben az európai terepkerékpár egyik meghatározó helyszínévé kezdett válni” – fogalmazott.

Már a tavalyi országos bajnokságnak is a debreceni VeloPark adott otthont, ezen a hétvégén pedig UCI korosztályos Európa-kupa helyszíne lesz az észak-alföldi város.

Október 19–20-án hét országból több mint 100 versenyző áll rajthoz. Az esemény rangját pedig mi sem mutatja jobban, mint hogy a sportág ikonikus terepkerékpár-világbajnoka, a belga Sven Nys a helyszínen követi a versenyt.

Schneller Domonkos – Kovács Béla szakmai alelnök, versenyigazgató kíséretében – tekintette meg a rendezvény előkészületeit, mert – mint mondta – most, hogy a szakág a téli olimpia várományosa, különösen fontos, hogy olyan versenyt rendezzünk, amely a nemzetközi szakértők, tisztviselők és versenyzők előtt is példaértékű.

„Debrecen város, valamint a Debreceni Sportcentrum – amely világszínvonalú rendezvényszervezési tapasztalattal rendelkezik – elképesztő mennyiségű támogatást biztosított a hazai sportág számára ehhez a versenyhez és így közvetve ahhoz is, hogy bekerüljünk a nemzetközi terepkerékpár vérkeringésébe. Mi pedig mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy magyar érmekre készülhessünk a téli olimpián!”

Lapunk úgy tudja, a NOB és az UCI jövőre jelenti be, hogy a 2030-as franciaországi játékokon debütálhat a terepkerékpározás.