Obama keresztbe tett a magyar mászónak

2014.04.18. 17:27

A szolnoki Szlankó Zoltán a világ 14. legmagasabb csúcsának, a Sisapangmának a megmászására készült, de Barack Obama keresztbe tett neki. El sem kezdődött, és máris lefújták az expedíciót. Szlankó a Lhoce megmászásával kárpótolhatja magát.

Szlankó pénteken ért ki Nepálba, de ott amerikai mászótársai már rossz hírrel fogadták. Mivel Barack Obama fogadta a dalai lámát, a kínai kormány válaszul az összes amerikai állampolgárt kitiltotta Tibetből. Szlankónak ugyan volt vízuma, de az új hegymászószabályok miatt egyedül meg sem próbálhatja a csúcstámadást, csak csoportban lehet a Sisapangmára menni.

A magyar hegymászó mégsem utazik haza, társaival úgy döntötték, hogy bár nem arra készültek, de megpróbálnak felmászni a 8516 méter magas Lhocéra. A tervek szerint a Mount Everest alaptáborába mennek, majd az Everest normál útján haladnak, és északi nyergéből az északi gerincen másszák meg a Lhocét.

A vállalkozás elég bátornak tűnik, ezt az útvonalat korábban csak négyen teljesítették. Hogy csökkentsék a kockázatokat, az expedícióhoz egy mászóserpa is csatlakozik.

A Szlankóval készült interjú meghallgatható a 4bakancs.com oldalán.