Fa Nándor öt hét után levehette a vízhatlan ruháját

2017.01.16. 09:22

Úgy fest, kifejezetten szoros lesz a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásverseny befutója. Az élen Alex Thomson kapaszkodik, mérföldről mérföldre közelíti meg a vezető Armel Le Cléac'h-t. Thomson az elmúlt 24 órában 527 mérföldet tett meg, ami részben rekord közeli érték, részben 29 csomóval több, mint amit Le Cléac'h tudott, így feljött 70 mérföldre a franciára. Le'Cléac'h 1000 mérföldön belül van a céltól, de addig szembe jön még egy gyengébb szeles rész, amibe ő fut bele előbb, a kitörés belőle pedig nem lesz egyértelmű, mert a végén erős szembeszelet kaphatnak. Még bármi megtörténhet.

A középmezőnyben a 4. helyezett Jean-Pierre Dick 280 mérföldre elhúzott az idei Vendée Globe ikreitől Yann Elies-től és Jean Le Cam-tól. Ők ketten megint látótávolságon belül hajóznak, bár Elies 9 mérföldes, bődületesnek nem mondható előnyt épített fel magának.

Fa Nándor a rajt előtt
Fa Nándor a rajt előtt

Fa Nándor a nagy vihar után éppen lazít: hajónaplója szerint lassan halad északnak az Atlanti-óceánon, de egyáltalán nem bánja, élvezi a napsütést, és azt, hogy 5 hét után végre levehette a vízhatlan ruháját. Aggodalomra most sincs oka, Éric Bellion sokat hozott ugyan rajta az elmúlt napokban, de még mindig 540 mérföldre van tőle, 8. helye tehát biztosított. (De mint tudjuk, Fa Nándor nem a helyezésért megy, hanem végig akarja csinálni, és ezt láthatóan teljesen komolyan is gondolja).

A mezőny hátsó felében a négyek lassan megkerülik a Horn-fokot. Ketten közülük életükben először tesznek ilyet. 35-40 csomós zavart szelekben kerülnek (bár változékony az idő, tehát nem lesz egyforma nekik), ugyancsak zavart hullámzásban, nagy hidegben. Pont ez az, amit vártak.