Valér
4 °C
8 °C

Mányoki tengeri betegen, 14 fokos vízben úszta át a 26 km-es szorost

2017.04.24. 12:20

Mányoki Attila átúszta az új-zélandi Cook-szorost, így az Ocean's Seven sorozatból már ötöt teljesített. Legközelebb a Gibraltári-szorossal próbálkozik majd.

Mányoki a szervezők hivatalos adata szerint 6 óra 57 perc 49 másodperc alatt jutott túl a légvonalban nagyjából 26 kilométer hosszú tengerszakaszon. Az MTI-nek elmondta, úszása utolsó fél órájában kissé tengeri beteg lett, ami korábban soha nem fordult vele elő. A 14 fokos vízben különösen nehéznek bizonyult az első pár száz méter, mert a hullámok nagyon erősen sodorták a sziklák felé.

„Nagy veszélyt jelentett, hogy rengeteg volt a medúza! Szinte méterenként jöttek szembe, de szerencsére nem teljesen a vízfelszínnél, hanem mélyebben, így át tudtam úszni fölöttük."

„Az utolsó, mintegy három kilométer megtétele majdnem két órába telt, a végső pár száz méter pedig maga volt az örökkévalóság, hiszen egyre hidegebb lett és egyre fáradtabbá váltam – idézte fel a célba jutás előtti helyzetet. – A vízben minimális volt a látótávolság, csak az utolsó pillanatban vettem észre az alattam levő sziklát, és tudtam felemelni a kezem, jelezve az engem kísérő hajósoknak, hogy megvan, megcsináltam!"

Elmondása szerint a nehézségekért nagyban kárpótolta egy különleges élmény. „A napomat nagyon feldobta a rengeteg delfin. A második órától úgy a hatodikig velem tartottak. Annyira közel voltak, hogy sokszor tempózás közben egymáshoz értünk. Fantasztikus volt megélni mindezt."

Mányoki Attila, aki tavaly novemberben Kaliforniában, huszonöt éves pályafutása elismeréseképpen válhatott a Nemzetközi Maratonúszó Hírességek Csarnokának tagjává, 2013-ban úszta át a La Manche-csatornát. 2014-ben, Japánban a világ legnehezebb vizes akadályának tartott Cugaru-csatorna sem tudott kifogni rajta, tavalyelőtt pedig egyedülálló módon két héten belül teljesítette az újabb kihívást: a Hawaii-szigetek között található Molokai-csatorna, majd a Los Angeleshez közeli Catalina-csatorna átúszását. Ezzel jutott túl az Ocean's Seven négy állomásán, a Cook-szorossal pedig az ötödiken is. Még a Gibraltári-szoros és az Északi-csatorna maradt hátra a sorozatból.