Árpád
-2 °C
4 °C

Rakonczay megkezdte a berepülést a Déli-sarkra

2018.11.18. 21:35 Módosítva: 2018-11-19 13:45:01

Az élelem kiporciózva, a felszerelés előkészítve, minden készen áll arra, hogy Rakonczay Gábor nekivágjon a Magyar Déli-sark Expedíciónak, amikor jön a hír, hogy vihar van az Antarktiszon. Nem hatalmas vihar, de arra pont elég, hogy az orosz repülőgép ne tudjon biztonságos körülmények között leszállni.

A berepülés eredeti napja vasárnap lett volna, a vihar miatt azonban felmerült, hogy előrehozzák szombatra, vagy akár napokkal is eltolják, végül ez utóbbira esett a választás.

Mostantól folyamatos a készenlét, de nem tudni, hogy ez meddig fog tartani. Lehet, hogy órákig, de az is lehet, hogy napokig. Nincs ezzel baj, benne van a pakliban, igaz, hogy minél tovább kell várnunk, annál tovább marad a gyomromban ez a furcsa bizsergés, ami elmúlik majd, ha felszáll a gép.

– mondta Rakonczay Gábor. Ez utóbbi egyébként érthető is, hiszen most hosszú hetekig nem látnak majd embereket és színeket, csak a havat, de mint mondta, ez mindig ilyen, hozzászokott már a korábbi expedíciók alkalmával.

Az elmúlt napok egyébként a felkészülés jegyében teltek a chilei Punta Arenasban: amikor az expedíció mind a négy tagja végzett az előkészületekkel, a csomagokat tüzetesen ellenőrizték a szakemberek

a zoknitól az utolsó adag élelemig.

A magyar extrémsportoló elmondta, a többiek csomagjában még azt is megnézték, hogy az ő méretük-e az aláöltözet, a kabát és a zokni, de mire azzal végeztek, az övére már nem maradt idő.

Emiatt egy másik vezetőt kértek meg, hogy foglalkozzon vele, aki tudta, hogy

  • Rakonczay nemrég részt vett egy hasonló expedíción Grönlandon,
  • emellett pedig jó néhány szóló-úton is túl van már,

úgyhogy csak néhány szúrópróba-szerű kérdést tett fel, és amikor azokra kielégítő választ kapott, az ő csomagját megfelelőnek találta.

Az ellenőrzés után mindent átszállítottak a hangárba, ahol az élelmiszert és a szánokat tárolják, és lemérték őket. Rakonczay szánja minden csomaggal együtt 84,9 kilogramm lett, ebből kell gazdálkodnia a rajt utáni körülbelül ötven napon.

Érdekesség egyébként, hogy ebben a 84,9 kilogrammban nincs benne az a ruha és síléc, amelyben az expedíció 980 kilométeres távját teljesítik, mert az extrémsportolók abban utaznak, így azt nem kellett becsomagolni.

A beszállókártyánk megvan, és megvolt az utolsó eligazítás is. A felszerelés és az élelmiszer már a repülőben, a csapat pedig innentől készenlétben várja az indulást. Jelenleg az antarktiszi bázison negyven csomós szél fúj, ötvenöt csomós befújásokkal, és a repülő biztonságos leszállásához jelenleg nem megfelelő a szélirány.

– mondta Rakonczay, hozzátéve, hogy a következő információt vasárnap este kapják majd az ügyben.

Frissítés

Nem sokáig állta útját az antarktiszi vihar Rakonczay Gábornak: a vasárnapi indulás ugyan elúszott a kedvezőtlen időjárás miatt, de helyi idő szerint hétfő reggel már

MEG IS KEZDTE A 4-5 órás BEREPÜLÉST A CHILEI PUNTA ARENASBÓL A DÉLI-SARKRA A MAGYAR EXTRÉMSPORTOLÓ.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?