Jenő
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Extrém sílesiklást tervez a Lenin-csúcsról Héjja Bálint hegymászó

2019.06.26. 10:31

Héjja Bálint hegymászó le akar síelni a Kirgizisztán és Tádzsikisztán határán fekvő 7134 méteres Lenin-csúcsról, másik nevén Ibn Szína-csúcsról.

A Kalifa Alpin Csapat tagja az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a lesiklásra legkorábban július közepén kerülhet sor. Az expedíció június 29-én indul, majd a mintegy kéthetes akklimatizációs időszak után kísérőjével, Lengyel Ferenc hegymászóval együtt indul el a Pamír-hegységben lévő csúcsra.

Héjja Bálint tervei szerint a 7100 méteres magasságból két órán belül mintegy 2500 méteres szintkülönbséget síel át a hegy északi, Kirgizisztánhoz tartozó részén. 

Elmondta, a hegycsúcsra felfelé menet folyamatosan figyeli, felderíti a lesiklásra leginkább alkalmas és egyúttal biztonságos útvonalakat. "Ez akkor is szükséges, ha valaki ismeri a helyet" - jegyezte meg arra is kitérve, hogy először jár majd a Lenin-csúcson.

Szerinte terve legnagyobb kihívása, hogy a több mint 7000 méter magas hegy megmászása után következik csak a fizikai megterhelés java.

"Olyan állapotban kell felérnem a csúcsra, hogy tudom, utána jön csak a neheze." Héjja arra számít, hogy a csúcsgerinc le lesz fagyva, emiatt

nagyon kontrollált síelést kell majd bemutatnom, egy esés elég erős következményekkel járhat.

A lesiklás szempontjából ideálisnak a "nem teljesen friss, nem mély és nem lavinaveszélyes" havat nevezte. "Ezen a hosszú útvonalon lesznek lefagyott, mélyebb részek, az ereszkedés végén pedig olvadt hó is" - érzékeltette kihívásokat.

A lesiklás alatt csak adóvevő lesz a hegymászónál, drón vagy egyéb technikai segédeszköz és mentő légi jármű igénybevételére nem lesz lehetőség abban a magasságban.

Mint közölte, az expedíció előtt rengeteg hegymászással, síeléssel és futással készül, a helyszínen pedig az akklimatizáció következik, amelyet szintén a felkészülés részének tekint. Jelezte azt is, hogy a lesiklást kamerával rögzíti, a felvételeket az expedíció után közzéteszi.

A 29 éves sportoló mászta meg első magyarként a Kaukázus 5047 méteres magas Kazbek-csúcsát a délkeleti direkt úton és a szintén kaukázis Ortsveri (4365 méter) északi falát is. (MTI/Index)