300 métert zuhant, meghalt a világ egyik legjobb sziklamászója

2019.11.28. 22:29

Ereszkedés közben lezuhant és meghalt a világ egyik legjobb szólómászójának tartott Brad Gobright. Az amerikai sziklamászó társával együtt ereszkedett le a mexikói El Sendero Luminoso falán, amikor megtörtént a baleset.

Gobright és Aidan Jacobson egy kötélen közösen ereszkedtek, a Rock and Ice információi szerint, a kötél 80 méter hosszú volt, és nem kötöttek a végére csomót (ez akadályozhatja meg a kiereszkedést a kötél végéből, ha hosszabb az ereszkedőút, mint a kötél).

Jacobson azt mondta, Gobright rövid ereszkedőszakaszokra készült, de végül a csomó hiány miatt lezuhant. Jacobson is zuhanni kezdett, de őt tízméternyi esés után megfogta egy sziklapárkány, amin sikerült megkapaszkodnia. Gobright a beszámolók szerint nagyjából 300 méteres mélységbe zuhant.

Egy fölöttük lévő mászó, Gino Negrini hallotta a kiáltásukat, majd leereszkedett Jacobsonhoz, hogy segítsen neki. Jacobson kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet. Negrini egyébként azt nyilatkozta, hogy Jacobson kezdett el először esni, és ez vezetett a kötél kiegyensúlyozatlanságához és Gobright zuhanásához.

Gobright elismert mászó volt, számos rekordot tartott, a szólómászás és a szabadmászás egyik legjobbja volt. 2017-ben új sebességi rekordot állított fel Jim Reynoldsszal a 914 méteres gránitmonolit, az El Capitan Nose nevű útvonalán. 2015-ben szintén szabadmászással, tehát biztosítókötél nélkül, Mason Earle-lel együtt ők mentek végig először az El Capitan The Heart-útvonalán. 2016-ben Scott Benett-tel 24 órán belül három különböző útvonalon (Zodiac, Nose, Lurking Fear) mászták meg az El Capitant.

2018-ban pedig megcsinálta a Yosemite Triple-t, egy napon belül jutott fel a Mount Watkinsra, az El Capitanra és a Half Dome-ra. Ő az egyike azon kevés mászónak, akinek szabadmászában sikerült legyőzni a Salathé-falat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport