Ne fogadj Schumacherre!

2000.03.09. 19:07
Ilyet én még nem pipáltam! Befizetem a pénzem, kockáztatok, izgulok, de csak azért, hogy ne veszítsek. Nyerni még csak esélyem sincs.
Ez a helyzet akkor, ha a William Hill irodánál Michael Schumacher világbajnoki győzelmére fogadok, hiszen az említett esemény oddsa 1:1-hez. (Befektetek mondjuk tíz fontot Schumira, ő győz, én pedig visszakapom a pénzem. Ennyi az egész.)

Michael Schumacher
A német pilóta, természetesen nem csak emiatt, a VB. toronymagas favoritjának számít. S nem csupán a bukiknál. Mellette voksol ugyanis az összes ex-pilóta Schecktertől Hillig, a tavalyi csapattárs Irvine, valamint az F1 mindenható ura, Bernie Ecclestone is.

A tesztek eredményei valóban alátámasztják a szakértők véleményét. Schumacher Mugelloban az F1 2000-sel, mindössze kétnapi körözés után több mint két másodperccel megjavította saját körrekordját, majd két héttel később (ez aztán a számmisztika) még ezt is felülmúlta öt tizeddel. Az egyetlen apró szépséghiba csak az, hogy Mugelloban még soha nem rendeztek F1-es versenyt, és idén sem fognak. A Ferrari pedig a tél folyamán egyetlen hivatalos tesztre sem utazott el, így nem hasonlíthatjuk össze teljesítményét a rivális csapatokéval.

Hát akkor mire föl ez a nagy felhajtás? Mért olyan biztos mindenki abban, hogy a "vörös báró" idén verhetetlen lesz?

Az igaz, hogy az autó gyorsnak és megbízhatónak tűnik, de hát így volt ez tavaly is és azt megelőzően is. Arról nem is beszélve, hogy a McLarenek, akik a Ferrarival ellentétben nem zárkóztak el a barcelonai tesztektől, legalább olyan gyorsan és megbízhatóan futottak. Bár pályacsúcsot nem döntöttek - valószínűleg nem is akartak - mindig az élmezőnyben, általában legelöl végeztek. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy Adrian Newey autói az élen száguldoznak. Miért pont épp idén lenne ez másképp? Talán Barrichello adja a kétszeres német világelső számára a szükséges plusz motivációt?

Meglehet, hogy valamennyit számít majd, hogy a brazil "közelebb lesz" Schumihoz, mint bármely más eddigi csapattársa volt. Az azonban biztos, hogy Michael eddig is mindig a határon autózott, így hát nem valószínű, hogy ez az elgondolás megállja a helyét.

Lehet, hogy Coulthard lesz a kulcsfigura, aki sorozatos jó teljesítményével pontokat vesz majd el Hakkinentől? S mindemellett megosztja a McLarent, ami így kissé meggyengül? Ez talán már valószínűbb. De ha figyelembe vesszük, hogy a skót a jó szereplést már három éve folyamatosan ígérgeti, a tettek azonban elmaradnak, akkor ez a teória is igen könnyen támadható.

Azt hiszem, jobb, ha befejezem az oknyomozást. Úgy sem találok elfogadható indokot. Schumacher győzelme egyszerűen benne van a levegőben. Azok közé a dolgok közé tartozik, melyekre nincsenek cáfolhatatlan érvek.

S ha valaki mégis megkérdezi tőlem, hogy miért, arra egyszerűen, esetlenül és bugyután annyit felelek: "csak úgy".