Edzés érzelmek nélkül

2000.07.01. 15:14
A Francia Nagydíj hivatalos időmérő edzése a már-már megszokott forgatókönyv szerint alakult: az első négy kockát a Ferrari és a McLaren pilótái bérelték ki. Michael Schumacher volt a leggyorsabb, ami nem meglepő, Hakkinen pedig csak a negyedik helyen végzett, de az utóbbi hetekben nyújtott teljesítményét tekintve már ezen sem csodálkozhatunk. A világbajnok szendvicsben Coulthard és Barrichello (2., illetve 3. pozíció) játssza a hús szerepét.
M. Schumacher indulhat az első rajtkockáról
A tréningen - kissé váratlanul - Rubens Barrichello már hét perc után a pályán van, s kívülről tekintve minden megerőltetés nélkül megfutja az 1:16:230-as ,,szintidőt". A következő menő - Hakkinen - felbukkanásáig negyed óra telik el. Ebben az időszakban leginkább Trulli és Villeneuve jeleskedik, ám egyikük sem tud a brazil ferrarissal fél másodpercen belülre kerülni. Mika viszont igen, az előzés azonban neki sem sikerül (1:16:371).

Huszonöt minutum elteltével tűnik fel Schumacher vörös sisakja: a vb.-sorozat éllovasához illően 1:15:632-re szorítja a pole-t. A német legnagyobb riválisa, - már ha van egyáltalán ilyen - Coulthard csak két perccel a féltáv után gurul ki a boxból. A skót pilóta jól fut, s 1:16:176-tal, - a második gyors körét is letudó csapattársánál mindössze három ezreddel gyorsabban - a második helyre zárkózik föl. A finn egyébként a ,,három ezredes" körével megelőzi Barrichellot, így háromnegyed óra elteltével a következő az állás: Schumacher, Coulthard, Hakkinen, Barrichello... ki gondolta volna a tréning előtt...

A második vonal eleje elismerésre méltóan teljesít. A negyedik Irvine, a nyomában Ralf Schumacherrel egyaránt ,,másodpercen belül" van Michael Schumival, s az utánuk következő Frentzen, Trulli duó eredménye is elfogadható.

Schumacher idejét Coulthard a harmadik próbálkozása során veszélyezteti - majd két tizeddel gyorsabb az első mért ponton - a hajtű kanyarból kijövet azonban megpördül, így oda a jó eredmény.

A rajtrács eleje
1. sor M. Schumacher David Coulthard
2. Rubens Barrichello Mika Hakkinen
3. Ralf Schumacher Eddie Irvine
4. J. Villeneuve H.-H. Frentzen
5. J. Trulli J. Button

Másfél perc van még hátra az edzésből - reménykedünk, hátha végre történik valami - mikor a menők utolsó körüknek vágnak neki. David Coulthard javít, egy tizednyire megközelíti Schumit, ám a pole megszerzése sem neki, sem másik két kollégájának nem sikerül. Barrichello a harmadik kocka elfoglalásával vigasztalódik, eggyel hátrébb taszítva az idény elején még legalább az edzéseken repülő finnt.

A Ferrari első számú pilótája tehát a legkisebb szenvedés nélkül szerzi meg a pole pozíciót, s talán a szokottnál kicsit nyugodtabban várhatja a holnapi folytatást.

A versenyt, melyből érzésem szerint csak egy kiadós eső kreálhat versenyt...

Rövid hírek
- Pénteken mind a Honda, mind Eddie Jordan csapatfőnök megerősítette, hogy a japán mamutvállalat jövőre a BAR mellett az ír istállót is ellátja majd gyári hajtóműveivel.

- A Peugeot azonban az előzővel fordított utakon jár: a francia motorszállító képviselői bejelentették, hogy a következő szezonban már nem támogatják Alain Prost csapatát, ám maradnak a Forma-1-ben.