Csak pénteken döntenek a Hakkinen-ügyben

2000.07.20. 19:26
Az FIA által létrehozott három tagú vizsgálóbizottság csupán pénteken hoz döntést Mika Hakkinen estleges kizárásával - a finn pilóta kocsijában az egyik kompjuterközpontról eltűnt a plomba - kapcsolatban.
Mika Hakkinen
Döntés pénteken
A trió ugyanis jelezte, hogy a verdikthez még legalább két napnyi alapos vizsgálódásra van szükség. A csoport mindhárom, esetleg négy számítógépes egységet átvizsgálja, s ellenőrzi, hogy módosították-e azokat a versenyt megelőző csütörtöki gépátvétel óta. Ha nem - a csapat határozottan így vélekedik - akkor a McLaren csak kisebb feddésre, esetleg pénzbírságra számíthat, azonban ha az ellenőrök bármilyen módosításra bukkannak, annak súlyosabb következményei lehetnek.

Nehéz elképzelni, hogy kizárják a brit istállót a világbajnokságból, azonban néhány nagydíjtól való eltiltás könnyen megtörténhet.

A vasárnapi futamhoz kapcsolódik még a hír, mely szerint a Schumachert kilökő Riccardo Zonta levélben bocsánatot kért a német világbajnoktól.

,,Senkinek sem akartam bajt okozni, különösen olyan pilótának nem, aki a világbajnoki címért harcol. Elnézést szeretnék kérni Schumachertől a szerencsétlen körülmények között történt események, s leginkább a baleset miatt. Remélem, hogy Hockenheimben személyesen is lezárhatjuk az ügyet."- írta a bűnbánó Zonta.

Jövő vasárnap, ahogy az előbbiekben a BAR pilótája is említette, már Hockenheimben, a Német Nagydíj helyszínén lesz a ,,cirkusz".

A versenyzők addig azonban még jónéhány különböző pályán folytatják felkészülésüket a versenyre.

A Ferrari a Prosttal és a Minardival Mugelloban, illetve Fioránóban, az Arrows Vairanoban, a többiek pedig Silverstone-ban tesztelnek.

A legnagyobb érdeklődés valószínűleg a Britanniában köröző Jaguart kíséri majd, mert a méregzöld kocsiban bemutatkozik Dario Franchitti, a CART világsorozat tavalyi ezüstérmese.

Teszteredmények
Silverstone:
1.Panis 1:25:204
2.Coulthard 1:25:637
3.Zonta 1:26:665
4.Fisichella 1:26:801
5.Salo 1:26:852
6.Trulli 1:26:885

Mugello:
1.Barrichello 1:27:353
2.Sarrazin (Prost) 1:30:424
3.Gené 1:30:887
4.Vinella (Minardi) 1:34:704

Fiorano:
1.Badoer 1:01:717
Nos a skót nemzetiségű, ám olasz felmenőkkel rendelkező sofőr az első napon már meg is tette az első lépéseket. Dario csupán egy másodperccel volt lassabb a tesztpilóta Burtinál, ami egy debütánstól nem rossz teljesítmény. Amennyiben a gyakorlás során továbbra is ilyen, s még ennél jobb időket produkál a skót, akkor jövőre ő vezetheti majd a Johnny Herbert által szabadon hagyott második Jaguart. Johnny valószínűleg 2001-től éppen a CART-ban folytatja pályafutását.

Az összesített eredményeket tekintve Silverstone-ban Panis volt a leggyorsabb, megelőzve Coulthardot, de ez már nem is meglepő. A harmadik helyen az ausztriai formájában köröző Zonta végzett, rajta kívül még Fisichella, Salo és Trulli nyújtott jó teljesítményt.

Mugelloban Rubens Barrichello, Fioránóban pedig Luca Badoer nyúzza a Ferrarikat, s próbálja megtalálni az ideális beállítást a Hockenheimi G.P.-re. Schumacher nem vesz részt a tesztelésen, inkább Svájcban pihen, családi körben.

Az előbbi helyszínen, azaz Mugelloban Barrichello futotta magasan a legjobb időt, Sarrazin a Prostban és Gené a Minardiban nem tudta tartani vele a lépést.