Beindult a pilótakeringő

2000.08.17. 16:56
A Magyar Nagydíj után három nappal a csapatok már Silverstone-ban, Fioranoban, Mugelloban és Monzában tesztelnek, ám a legérdekesebb hírek a tárgyalóasztalok mögül érkeznek.

Több brit hírügynökség szerint szerdán hivatalossá vált az, amit már régóta sejteni lehetett. Juan-Pablo Montoya, a Forma-3000, az amerikai CART-sorozat, illetve az Indy 500 bajnoka öt évre aláírt Frank Williams istállójához.

Az új pilóta érkeztével Jenson Buttonnak távoznia kell Williamstől
A kolumbiai érkeztével Jenson Buttonnak, a húsz esztendős tehetségnek távoznia kell a brit alakulattól - legalábbis egy időre. Sir Frank ugyanis - a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon elvet szem előtt tartva - nem akarja elveszteni legújabb felfedezettjét, ezért két évre kölcsönadja egy rivális csapatnak. Ez az alakulat feltehetően a Benetton lesz.

Ha azonban Flavio Briatore, az angolasz team főnöke nem változtaja meg korábbi állspontját - Button náluk nem kapna fizetést, sok más, kevésbé tehetséges pilótához hasonlóan ingyen versenyezhetne - elképzelhető, hogy Jenson a Jaguarnál köt ki.

Mégpedig Johnny Herbert helyén, aki jövőre a CART-ba szerződik.

Buttonért egyébként a BAR is bejelentkezett, ám az amerikaiak már megtalálták a számukra, s legfőképp Villeneuve számára ideális versenyzőt a 2001-es szezonra. Szerdán ugyanis megállapodtak Olivier Panissal, a McLaren tesztpilótájával, aki valószínűleg helyet cserél Zontával, a BAR eddigi kettes számú sofőrjével.

Zonta, aki már maga is elismerte, hogy jövőre nincs helye a BAR csapatban, sőt talán még az idén kiszáll, a McLaren mellett Eddie Jordan tesztelői ajánlatát fontolgatja.

Ha a hétközi, silverstone-i tréning eredményeire tekintünk, máris megérthetjük, miért csapott le Craig Pollock, a BAR első embere Panisra.

Az egyszeres futamgyőztes francia több mint három(!) másodperccel gyorsabb volt legközelebbi riválisánál, a jordanes Frentzennél.

Kettejükön kívül Verstappen, Burti és Junquiera, azaz az Arrows, a Jaguar és a Williams gyakorolt még az angol ringen. S nem szabad megfeledkeznünk egy ifjú titánról sem, aki első kilométereit tette meg egy Forma-1-es gép, mégpedig egy Jaguar volánja mögött. Thomas Scheckterről, a Ferrarival utoljára világbajnoki címet szerző Jody Scheckter fiáról van szó. A tizenkilenc esztendős ifjú remekül tette a dolgát, mindössze 1,7 szekundummal volt lassabb mint Burti, a hivatalos tesztpilóta.

A Hungaroringről csalódottan távozott Ferrariról kell még szólnunk, ami Fioránóban és Mugelloban tesztel. A legtöbb munkát Michael Schumacher végzi, aki a mogyoródi kudarc hatására nyaralás helyett inkább az otthoni, fioranoi, illetve a toszkán ringet választotta. Schumi szerdán kipróbálta a Scuderia új motorját, mellyel 60 kört, azaz épp egy nagydíjnyi távot tett meg mindenféle hiba nélkül, ám időeredményeit a csapat titokban tartotta.

Szerdai teszteredmények
Silverstone
1. Olivier Panis 1:23:929
2. H.-H. Frentzen 1:27:259
3. Verstappen 1:27:325
4. Burti 1:27:786
5. Junquiera 1:27:846
6. Scheckter 1:29:441
Fiorano
Michael Schumacher 1:02:248
115(!) teljesített kör után
Mugello
Mika Salo 1:31:72