Árpád
-2 °C
3 °C

Beindult a pilótakeringő

2000.08.17. 16:56
A Magyar Nagydíj után három nappal a csapatok már Silverstone-ban, Fioranoban, Mugelloban és Monzában tesztelnek, ám a legérdekesebb hírek a tárgyalóasztalok mögül érkeznek.

Több brit hírügynökség szerint szerdán hivatalossá vált az, amit már régóta sejteni lehetett. Juan-Pablo Montoya, a Forma-3000, az amerikai CART-sorozat, illetve az Indy 500 bajnoka öt évre aláírt Frank Williams istállójához.

Az új pilóta érkeztével Jenson Buttonnak távoznia kell Williamstől
A kolumbiai érkeztével Jenson Buttonnak, a húsz esztendős tehetségnek távoznia kell a brit alakulattól - legalábbis egy időre. Sir Frank ugyanis - a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon elvet szem előtt tartva - nem akarja elveszteni legújabb felfedezettjét, ezért két évre kölcsönadja egy rivális csapatnak. Ez az alakulat feltehetően a Benetton lesz.

Ha azonban Flavio Briatore, az angolasz team főnöke nem változtaja meg korábbi állspontját - Button náluk nem kapna fizetést, sok más, kevésbé tehetséges pilótához hasonlóan ingyen versenyezhetne - elképzelhető, hogy Jenson a Jaguarnál köt ki.

Mégpedig Johnny Herbert helyén, aki jövőre a CART-ba szerződik.

Buttonért egyébként a BAR is bejelentkezett, ám az amerikaiak már megtalálták a számukra, s legfőképp Villeneuve számára ideális versenyzőt a 2001-es szezonra. Szerdán ugyanis megállapodtak Olivier Panissal, a McLaren tesztpilótájával, aki valószínűleg helyet cserél Zontával, a BAR eddigi kettes számú sofőrjével.

Zonta, aki már maga is elismerte, hogy jövőre nincs helye a BAR csapatban, sőt talán még az idén kiszáll, a McLaren mellett Eddie Jordan tesztelői ajánlatát fontolgatja.

Ha a hétközi, silverstone-i tréning eredményeire tekintünk, máris megérthetjük, miért csapott le Craig Pollock, a BAR első embere Panisra.

Az egyszeres futamgyőztes francia több mint három(!) másodperccel gyorsabb volt legközelebbi riválisánál, a jordanes Frentzennél.

Kettejükön kívül Verstappen, Burti és Junquiera, azaz az Arrows, a Jaguar és a Williams gyakorolt még az angol ringen. S nem szabad megfeledkeznünk egy ifjú titánról sem, aki első kilométereit tette meg egy Forma-1-es gép, mégpedig egy Jaguar volánja mögött. Thomas Scheckterről, a Ferrarival utoljára világbajnoki címet szerző Jody Scheckter fiáról van szó. A tizenkilenc esztendős ifjú remekül tette a dolgát, mindössze 1,7 szekundummal volt lassabb mint Burti, a hivatalos tesztpilóta.

A Hungaroringről csalódottan távozott Ferrariról kell még szólnunk, ami Fioránóban és Mugelloban tesztel. A legtöbb munkát Michael Schumacher végzi, aki a mogyoródi kudarc hatására nyaralás helyett inkább az otthoni, fioranoi, illetve a toszkán ringet választotta. Schumi szerdán kipróbálta a Scuderia új motorját, mellyel 60 kört, azaz épp egy nagydíjnyi távot tett meg mindenféle hiba nélkül, ám időeredményeit a csapat titokban tartotta.

Szerdai teszteredmények
Silverstone
1. Olivier Panis 1:23:929
2. H.-H. Frentzen 1:27:259
3. Verstappen 1:27:325
4. Burti 1:27:786
5. Junquiera 1:27:846
6. Scheckter 1:29:441
Fiorano
Michael Schumacher 1:02:248
115(!) teljesített kör után
Mugello
Mika Salo 1:31:72

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?