Schumacher a világbajnok

2000.10.08. 14:22
Michael Schumacher megnyerte a Japán Nagydíjat, s ezzel egy futammal a sorozat vége előtt megszerezte élete harmadik Forma-1-es világbajnoki címét. A második helyen Hakkinen végzett, aki így az összetettben is a második helyre szorult, a harmadik Coulthard lett.
Schumacher a mennybe vitte a Ferrarit

Vége a 21 éves böjtnek! Schumacher, Jody Schekter 1979-es egyéni világbajnoki címe után vezette újra a csúcsra a Ferrarit. Ez a lényeg, ám nézzük át gyorsan, mi is történt az utolsó akadály - a Japán G.P. - során.

Michael Schumacher ismét világbajnok
A startra borús időben került sor, ám az aszfalt száraz volt, így a rajt simán lezajlott. Hakkinen ismét villámként lőtt ki Schumacher mellől, így az első kanyarban ő vezetett német riválisa előtt. A további sorrend Coulthard, Ralf Schumacher, Barrichello volt.

Az élen haladó páros külön csatát vívott, körönként úgy egy másodpercet vertek Coulthardékra, kettejük között pedig egy-két szekundum körül mozgott a távolság. A futam nyugodtan zajlott, semmi különös nem történt. Az első kerékcserére Trulli jött ki 16 kör után, majd sorban követték őt a többiek. Hakkinen 6, Schumacher 7 forduló múlva tette tiszteletét a boxban. Minden tankolás gond nélkül ment, így visszaállt az első három sorrendje, Barrichello azonban negyediknek zárkózott föl. Őt Ralf Schumacher és Button követte.

A harmincadik forduló körül elkezdett csöpörögni az eső, s hol erősebben, hol gyengébben a futam végéig esett. Ennek a legszembetűnőbb és legfontosabb eredménye az lett, hogy Michael Schumacher feljött Hakkinen sarkába, a különbség szinte nullára csökkent. A kerékcserék második körét ismét Trulli kezdte meg, Hakkinen a 37. fordulóban ment a boxba, s 7,4 másodpercet töltött ott. Ferraris riválisa azonban a 40. körig kint maradt, majd hat szekundumos megállás után már a finn elé tért vissza, átvette a vezetést. Mögöttük Ralf Schumacher kicsúszása és Villeneuve előzése - Irvine mellett ment el - okozott némi izgalmat. Az idősebbik Schumacher előnye az élen 4-5 másodperc körül mozgott, s ez a különbség a futam végéig meg is maradt. Hakkinen nem tudott újítani, így Michael Schumacher megnyerte a Japán Nagydíjat és élete harmadik világbajnokságát. Utána a két McLaren, Hakkinen és Coulthard, illetve a csapattárs Barrichello futott be. Az utolsó két pontszerző helyet az ismét remeklő Button és Villeneuve szerezte meg.

Schumi személyében tehát 21 hosszú és kemény esztendő után újra Ferrari-pilóta ül a Forma-1-es sorozat élén. Az immár háromszoros világbajnok kerpeni 1994 és 95 után állhat fel újra a dobogó tetejére.

Az újdonsült bajnok a verseny után csapata minden tagját könnyes szemmel ölelte át, majd így nyilatkozott: "Hihetetlen érzés, hasonló mint Monzában, ám most senki ne várjon tőlem könnyeket. Nem lehet szavakba önteni amit érzek. Hosszú és kemény szezonon vagyunk túl, olyanon, melyben nagyon magasan és nagyon mélyen is voltunk. Hakkinen hihetetlenül megnehezítette a dolgomat, csodálatos csatákat vívtunk, ezért köszönettel tartozom neki. A mai verseny szintén különösen nehéz volt, hiszen majdnem végig csöpögött az eső. A győzelmet a második kiállásomkor szereztem meg, amikor három körrel tovább sikerült kint maradnom, mint Mika. Ross Brawn azokban a pillanatokban - míg a depóban 80-nal kellett mennem - végig beszélt hozzám. Azt mondogatta: úgy tűnik, lehagyod Hakkinent, egész jó, egész jó. Aztán felkiáltott: nagyon jó, remek - ekkor már tudtam, hogy megelőztem, s hogy zsebben van a verseny. Szeretném megköszönni a szerelők munkáját és a szurkolók biztatását, és természetesen a családomról sem feledkezhetem meg, nélkülük nem sikerült volna. Ha pedig most arra gondolok, hogy mi történik Olaszországban, rögtön libabőrös leszek. Ma estére itt Japánban nem terveztünk semmilyen bulit, de majd gyorsan összehozunk valamit."

Mika Hakkinen nem volt különösebben csalódott:
"Oly szomorú (viccesen, a szerk.). El kell fogadnunk, hogy nem lehetünk mindig elsők. Én kétszer egymás után győztem, most második lettem. Volt valaki, aki jobb volt nálam. Nagyon jó érzés nyerni, ám néha meg kell elégedni a második hellyel. Győzni imádok, de most a vereséget is el kell viselnem. Azt hiszem jó vesztes leszek. Természetesen csalódott vagyok, ám mindent kihoztam magamból és az autómból, ez ma ennyire volt elegendő. Gratulálok Michaelnak, remek év volt".

David Coulthard:
"Csöndes versenyem volt, szinte semmi nem történt. Ennyi."