Murdoch vágja át a Forma 1 gordiuszi csomóját?

2001.12.10. 09:34
Az ausztrál médiamogulhoz közel álló forrás szerint Rupert Murdoch egyik cégén keresztül megvásárolná a Kirch-csoportot, amely a részvények 58 százalékát birtokolja a Forma-1 televíziós jogaival rendelkező SLEC-ben (Slavica Ecclestone Corporation).
Megoldódhat a Forma 1-es futamok közvetítési díjai körül kialakult bonyolult helyzet, egyszersmind egyben maradhat a sorozat, ha az ausztrál Rupert Murdoch valóban beszáll a versenybe, erről számolt be a Financial Times.

Egy az inkognitóját megőrző személy a gazdasági napilapnak azt mondta: a News Corporation lenne a befektető. Az NC többségi tulajdonosa annak a BSkyB-nek, amely 22 százalékos érdekeltséggel bír a Kirch-ben. Ezt azonban a nehéz anyagi helyzetben lévő német csoportnak októberig vissza kell vásárolnia.

A Forma-1-es televíziós jogokért már hónapok óta ádáz harc folyik. A legjelentősebb európai autógyártók 2008-tól új versenysorozatot indítanának a Fiat, a ChryslerDaimler, a Renault, a Ford és a BMW részvételével.

A csapatok több részesedéshez szeretnének jutni a futamok jogdíjaiból. A mostani szerződés értelmében 47 százalékot osztanak szét az istállók között, míg például a labdarúgó Bajnokok Ligájában 75, az angol Premier League-ben pedig 90 százalékot kapnak a klubok. A hírek szerint Murdoch szerepvállalásával ez az arány is értelemszerűen megnövekedne.

A Forma-1-es csapatok érdekeit sérti a tv-jogokat birtokló Kirch-csoportnak az a törekvése is, hogy a versenyeket fizetős csatornák közvetítsék.