860 lóerővel a Ferrari ellen

2002.01.19. 16:15
Szombaton, Barcelonában bemutatkozott a McLaren új autója, az MP 4-17-es kódnevű ezüstnyíl. Az új gép gyorsabb és legalább 50 lőerővel erősebb elődjénél, így a csapat célja a világbajnoki elsőség.
Szombaton délelőtt, Barcelonában bemutatták az MP4-17-est, a McLaren 2002-es Forma-1-es autóját. A versenygépet a két pilóta, David Coulthard és a csapatban újonc Kimi Raikkönen leplezte le.

A lényeg a burkolatok alatt rejtőzik

MP4-17
Az új autó kívülről látszólag nem sokban különbözik tavalyi elődjétől, ám az első szárnyon, az első felfüggesztések környékén, illetve a karosszéria hátulján tett változtatások szembetűnőek.

"Mivel a szponzoraink nem változtak, a fényezésünk is ugyanolyan, mint tavaly. Kívülről az egy évvel ezelőttihez képest nem változott sokat az autó. A karosszéria alatt azonban számos újdonság rejlik, amelyek igazán versenyképessé fogják tenni a gépet" - mondta Ron Dennis csapatfőnök a bemutatást követően.

A motor 50 lőerővel erősebb lett

Az egyik ilyen rejtett újdonság a Mercedes vadonatúj, F0 110M kódjelű motorja, mely legalább 50 lóerővel erősebb a korábiakhoz képest. "A téli szünetben nagyon keményen dolgoztunk, sőt már az elmúlt szezon alatt elkezdtük a munkát, hogy megbízható, erős és magas fordulatszámon működő erőforrást alkossunk. Azt hiszem, nagyot léptünk előre, így a célunk nem lehet más, mint megnyerni a világbajnokságot" - nyilatkozta Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója.

Egyébként a pletykák szerint - ezt hivatalosan sosem hozzák nyilvánosságra - a Mercedes motor teljesítménye 860 lóerő, amelynél talán csak a BMW tud többet.

Wurz futotta az első köröket

Az új kocsit az istálló tesztpilótája, Alex Wurz próbálhatta ki először. Az osztrák a média képviselőinek jelenlétében mintegy tucatnyi kört tett meg hiba nélkül. Emlékezetes, hogy tavaly a próbaúton lerobbant a kocsi, így a 2002-es bemutatkozás jobban sikerült.

A McLaren MP 4-17-es tesztje vasárnap, már a két versenyző, Coulthard és a múlt héten Valenciában körrekordot futó Raikkönen részvételével folytatódik. Hétfőn a katalán ringen megjelennek már a rivális csapatok is, amelyek szombaton még Valenciában köröztek.

Barrichello látványosat bukott Valenciában

E tesztnap főszereplője a ferraris Barrichello volt, aki látványos balesetet szenvedett az F2001-es modellel, ám sérülések nélkül megúszta a nagy erejű becsapódást. Sőt, a délután folyamán - Michael Schumacherrel együtt - problémák nélkül rótta tovább a köröket.