Judit
3 °C
7 °C

860 lóerővel a Ferrari ellen

2002.01.19. 16:15
Szombaton, Barcelonában bemutatkozott a McLaren új autója, az MP 4-17-es kódnevű ezüstnyíl. Az új gép gyorsabb és legalább 50 lőerővel erősebb elődjénél, így a csapat célja a világbajnoki elsőség.
Szombaton délelőtt, Barcelonában bemutatták az MP4-17-est, a McLaren 2002-es Forma-1-es autóját. A versenygépet a két pilóta, David Coulthard és a csapatban újonc Kimi Raikkönen leplezte le.

A lényeg a burkolatok alatt rejtőzik

MP4-17
Az új autó kívülről látszólag nem sokban különbözik tavalyi elődjétől, ám az első szárnyon, az első felfüggesztések környékén, illetve a karosszéria hátulján tett változtatások szembetűnőek.

"Mivel a szponzoraink nem változtak, a fényezésünk is ugyanolyan, mint tavaly. Kívülről az egy évvel ezelőttihez képest nem változott sokat az autó. A karosszéria alatt azonban számos újdonság rejlik, amelyek igazán versenyképessé fogják tenni a gépet" - mondta Ron Dennis csapatfőnök a bemutatást követően.

A motor 50 lőerővel erősebb lett

Az egyik ilyen rejtett újdonság a Mercedes vadonatúj, F0 110M kódjelű motorja, mely legalább 50 lóerővel erősebb a korábiakhoz képest. "A téli szünetben nagyon keményen dolgoztunk, sőt már az elmúlt szezon alatt elkezdtük a munkát, hogy megbízható, erős és magas fordulatszámon működő erőforrást alkossunk. Azt hiszem, nagyot léptünk előre, így a célunk nem lehet más, mint megnyerni a világbajnokságot" - nyilatkozta Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója.

Egyébként a pletykák szerint - ezt hivatalosan sosem hozzák nyilvánosságra - a Mercedes motor teljesítménye 860 lóerő, amelynél talán csak a BMW tud többet.

Wurz futotta az első köröket

Az új kocsit az istálló tesztpilótája, Alex Wurz próbálhatta ki először. Az osztrák a média képviselőinek jelenlétében mintegy tucatnyi kört tett meg hiba nélkül. Emlékezetes, hogy tavaly a próbaúton lerobbant a kocsi, így a 2002-es bemutatkozás jobban sikerült.

A McLaren MP 4-17-es tesztje vasárnap, már a két versenyző, Coulthard és a múlt héten Valenciában körrekordot futó Raikkönen részvételével folytatódik. Hétfőn a katalán ringen megjelennek már a rivális csapatok is, amelyek szombaton még Valenciában köröztek.

Barrichello látványosat bukott Valenciában

E tesztnap főszereplője a ferraris Barrichello volt, aki látványos balesetet szenvedett az F2001-es modellel, ám sérülések nélkül megúszta a nagy erejű becsapódást. Sőt, a délután folyamán - Michael Schumacherrel együtt - problémák nélkül rótta tovább a köröket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?