Schumacher akár egy tankkal is szembeszállhatna

2004.02.06. 13:13
Michael Schumachernek a 2004-es szezonra új bukósisakot készítettek. A speciális fejvédő olyan szilárd, hogy elbír akár egy tankot is. Az ára 15 ezer euró, de mégsem tökéletes, mert nehezebb, mint egy átlagos fejvédő.
Michael Schumacher a pályákon F-1-es autókkal versenyez, viszont sisakszállítója, a Schubert erre a szezonra olyan fejvédőt készített a számára, amelyben akár tankokkal is szembe szállhatna.

Ötven tonnát is kibír

A német cég olyan szilárd bukósisakot épített, amely azt is kibírja, ha átmegy rajta egy lánctalpas.

A gyár ráadásul nem csak állítja, hogy kibírja a hihetetlen terhelést a terméke, hanem be is bizonyította: a próbák alatt tényleg átmentek rajta egy tankkal, ám az mégis megtartotta az alakját. A sisaknak nagyjából ötven tonna terhet kellett kibírnia, mert ennyit nyomnak a német hadseregnél használatos Leopard márkájú tankok.

Az RF 1.5-ös modell többrétegű szénszálas műanyagból készült, kétszer olyan erős, mint egy mindennapi F-1-es sisak, az ára viszont négyszer annyi, tizenötezer euró (kb. négymillió forint).

A nagy tömege viszont probléma

"Kétszer olyan hatékonyan nyeli el az energiát és kétszer olyan szilárd, mint bármelyik sisak, amelyet eddig viseltem" - dicsérte az életmentő felszerelést Schumacher.

A hatszoros világbajnok viszont az RF 1.5-ös modell hátrányait sem hallgatta el: "A tömege viszont jelentős, nehezebb, mint egy átlagos bukósisak. Könnyíteni kellene rajta, mert így hosszú távon nem túl kényelmes viselni."

A legújabb fejvédőt idén nem csak Michael Schumacher fogja viselni, az RF 1.5-ös modellben vezethet a ferraris öccse, Ralf Schumacher, valamint csapattársa Barrichello is. A hírek szerint a sisakot kipróbálta David Coulthard is, de a feje túlzottan nagy és szögletes volt, ezért át kellett tervezni számára az alapmodellt.