Schumacher miatt izgalmas a Forma-1

2004.03.26. 09:57
Bernie Ecclestone, a Forma-1-es világbajnokság irányítója szerint a sorozat annak ellenére sem unalmas, hogy az utóbbi négy évben Michael Schumacher négy vb-t nyert, és az idei két futamon is nagy fölénnyel lett első.
A Forma-1-es sorozat idei két futama igen unalmas volt, mIchael Schumacher a Ferrarijával Ausztráliában és Malajziában is valójában ellenfelek nélkül maradt, és simán győzött. A német 2000-óta sorozatban nyeri a világbajnokságot, ám Bernie Ecclestone szerint a ferraris fölénye ellenére sem lesznek unalmasak a versenyek.

"Schumacher miatt nézik a versenyeket"

A Forma-1 irányítója úgy gondolja, a hatszoros világbajnok miatt ülnek le a televízió elé a szurkolók, sokan azért, hogy győzni lássak, sokan pedig, hogy végig nézhessék az esetleges vereségét.

Ecclestone bekeményített Bahreinben
Három héttel az április első hétvégéjén (ápr. 4.) rendezendő Bahreini Nagydíj előtt a pálya főfelügyelője a futam elhalasztását kérte a Nemzetközi Autós Szövetségtől (FIA), mert úgy látta, képtelenség befejezni időre az épülő létesítményt.
Bernie Ecclestone viszont hallani sem akart a halasztásról, így a futam az eredeti időpontban lesz megtartva.
"Ecclestone úr elutasította a halasztást, ezért még több embert kellett bevonnunk az aszfaltcsík építésbe. Nem leszünk ugyan mindennel kész, de a versenyt meg lehet rendezni" - nyilatkozta Philippe Gurdjian, a Sakhir melletti pálya munkálatait felügyelő szakember.
"Nem lesz unalmas a szezon. Minden sportágnak szüksége van szupersztárokra, akik megosztják a közönséget. Néhányan azt akarják, hogy a menők bukjanak és megérezzék a vereség ízét is. Mások viszont azt szeretnék, ha tovább győznének és még nagyobb csillagokká válnának" - nyilatkozta Ecclestone a német Wirtschafts-Woche című magazinnak.

Csak Alihoz hasonlítható az F-1-es bajnok

A hetvenkét éves F-1-vezér Schumachert a minden idők egyik legnagyszerűbb sportolójának tartott bokszolóhoz, Muhammad Alihoz hasonlította.

"Ali is olyan sztár volt, akit vagy szerettek vagy gyűlöltek a szurkolók. A többmillió néző azért maradt fönn hajnalig, hogy Ali újabb csodálatos mozdulatait láthassa vagy hogy végre tanúja lehessen, amint végre padlót fog" - mondta az angol milliárdos, aki a múltban már többször is elárulta, hogy Michael Schumacher a kedvenc pilótája.

A 35 éves versenyző 1991 óta indul a Forma-1 futamain, nem egész tizenhárom szezon alatt az F-1 történetének szinte minden csúcsát megjavította: hatszor volt világbajnok, hetvenkét futamot nyert meg, 1058 vb-pontot szerzett. Az egyetlen fontosabb rekord, amit még nem sikerült megdöntenie, az Ayrton Senna 65 első rajtkockás indulása, Schumacher eddig ötvenhétnél tart.

Amikor Schumacher vesztett, nőt a nézettség

Az óriási fölény Ecclestone-nak valószínűleg tetszik, a nézettségnek viszont nem tesz jót. A 2002-es szezonban Schumacher tizenegy, ferraris csapattársa pedig négy versenyt nyert meg a tizenhétből, és a német már a szezon tizenegyedik futamán világbajnok lett, jelentősen csökkentte a tévénézők számát és a helyszínekre is sokkal kevesebben látogattak ki.

Tavaly viszont, amikor Schumacher csak ötször nyert, a Ferrari pedig összesen hétszer, azaz változatosabb lett a szezon, a televíziós nézettség újra növekedett, bár egy angol lap szerint az adatokat a Forma-1-et irányító menedzsment rendszeresen feljavította. A FOM (Formula One Management) jelentései 300 millió nézőről szólnak, futamonként.