Júniusra kerülhet a Magyar Nagydíj

2004.04.15. 13:43
A 2005. július 31-én életbe lépő Európai Uniós dohányreklám tilalom miatt jövőre már nem augusztusban, hanem két hónappal korábban, vélhetően június közepén vagy végén kerülhet sor a mogyoródi F-1-es futamra.
A Forma-1-es Magyar Nagydíjat 1986 óta rendezik meg, a futam időpontja a kezdetektől fogva augusztus közepén volt. Tizenhét év alatt mindössze egyetlen hetet csúszott a verseny, ami nem nevezhető jelentős időpontváltozásnak.

A magyar futam főszponzora is egy dohányvállalat

Jövőre viszont lehetséges, hogy jelentősen változik a futam dátuma, ugyanis az Európai Unió törvényei szerint 2005. július 31. után már nem lehet a tagországokban dohánytermékeket reklámozni. A Magyar GP főszponzora szinte a kezdetek óta egy világhírű cigarettamárka, így az lenne a legszerencsésebb, hogy jövőre a dohánystop előtt rendezzék meg az eseményt.

Az idei versenynaptár
1. március 5-7. Ausztrál GP
2. március 19-21. Malajziai GP
3. április 2-4. Bahraini GP
4. április 23-25. San Marinói GP
5. május 7-9. Spanyol GP
6. május 20-23. Monacói GP
7. május 28-30. Európa GP
8. június 11-13. Kanadai GP
9. június 18-20. USA GP
10. július 2-4. Francia GP
11. július 9-11. Brit GP
12. július 23-25. Német GP
13. augusztus 13-15. Magyar GP
14. augusztus 27-29. Belga GP
15. szeptember 10-12. Olasz GP
16. szeptember 24-26. Kínai GP
17. október 8-10. Japán GP
18. október 22-24. Brazil GP
Július 31. után hagyományosan három EU-s helyszín szerepel a naptárban, Magyarországon kívül Belgiumban és Olaszországban tartanak versenyt, így valószínűleg ezeket is előrébb tenné a Nemzetközi autós Szövetség. Az olaszoknak valószínűleg meg is van a helye, hiszen a San Marinó-i Nagydíjat, amelynek időpontja április vége, idén utoljára tartják meg, így egy egyszerű cserével Imola helyett Monzába menne a mezőny tavasszal.

Néhány cserével megoldhatóak a gondok

A spái és a mogyoródi futamnak viszont helyet kellene szorítani, ami szintén nem lenne túl bonyolult feladat. A kalendáriumban júniusban ugyanis épp egymás után, idén június 13-án, illetve június 20-án rendezik a Kanadai és az Amerikai GP-t, vagyis e két helyszín kerülhetne át augusztusra, az európai versenyek pedig így júniusban lennének. Ez a váltás valójában még praktikus is lenne, hiszen így nem kellene a karavánnak az európai szezon közepén egy hétre átrepülni az Atlanti-óceánt, vagyis a szezonnyitó ausztrál és ázsiai futamok után sorozatban kilenc európai verseny következhetne.

Utána repülhetne a Fomra-1 Kanadába, majd az Egyesült Államokaba, majd következhetne a kínai és a japán verseny, hogy aztán Brazíliában véget érhessen a szezon.

Mivel jövőre minden bizonnyal nem lesz San Marinó-i futam, így szeptember elején maradna egy üres időpont, amit megkaphat egy új pályázó, de akár üresen is lehet hagyni.

Az Index tervezte 2005-ös versenynaptár:
Március:
Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Malájziai Nagydíj, Sepang
Április:
Bahreini Nagydíj, Szahír
Olasz Nagydíj, Monza
Május:
Spanyol Nagydíj
Monacói Nagydíj, Monte Carlo
Európa Nagydíj, Nürburgring
Június:
Magyar Nagydíj, Hungaroring
Belga Nagydíj, Spa-Franchorschamps
Július:
Francia Nagydíj
Brit Nagydíj, Silverstone
Német Nagydíj, Hockenheim
Augusztus:
Kanadai Nagydíj, Montreal
Amerikai Nagydíj, Indianapolis
Szeptember:
egy üres időpont
Kínai Nagydíj, Sanghaj
Október:
Japán Nagydíj, Suzuka
Brazil Nagydíj, Sao Paolo
Mindez eddig persze csak az Index feltételezése, ám valószínűleg ez lenne a legésszerűbb és a legegyszerűbb megoldás a dohánytilalom 2005-ös kiküszöbölésére.

Még Palik sem tud konkrétumokról

A kérdésben legilletékesebb szakember, Palik László, a Hungaroring Rt. elnök-vezérigazgatója egyelőre nem sokat tud az időpontváltásról, mint mondta, "az EU, az FIA és az összes F-1-es futamot rendező pálya, köztük a Hungaroring is folyamatosan egyeztet, ám még nem lehet tudni, hogyan változik a 2005-ös versenynaptár".

Arról, hogy a Bernie Ecclestone vezette FOM (Formula One Management) és a Hungaroring Rt. közötti, 2006-ig érvényes szeződésben benne van-e, hogy a Magyar Nagydíjat egy meghatározott időpontban, mindig augusztus közepén, kell-e megtartani, nem volt hajlandó elárulni.

Palik hangsúlyozta továbbá, hogy "a következő évi versenynaptárról rendre az előző év decemberében döntenek az illetékesek, és még csak április van".