Brawn: Barrichello megelőzheti Schumachert

2004.06.18. 09:21
A hétvégi Amerikai Nagydíj előtti sajtótájékoztatón Ross Brawn, a Ferrari technikai igazgatója hivatalosan is engedélyt adott Rubens Barrichellónak, hogy - ha képes rá - megelőzheti csapattársát, az első számú pilótát, Michael Schumachert.
A legutóbbi futamon, Kanadában Rubens Barrichello a verseny fele táján gyorsabb volt, mint csapattársa, a Ferrari első számú pilótája, Michael Schumacher. A brazil a sikán előtt egy pillanatra ki is bújt a szélárnyékból, mintha előzni próbálna, ám még a kanyar előtt visszahúzódott, és mégsem kísérelte meg az előzést.

A futam után az olasz sajtó megfeddte Barrichellót, amiért nem előzött, bár maga a pilóta azt állította, ő igen is akart, de Schumacher rettentő későn fékezett, ráadásul a manőver túl veszélyes is lett volna, így inkább nem kockáztatott.

Barrichello azt teszi, amit mondanak neki

A történet nem is lenne érdekes, ha Barrichello korábban csak egyszer is megelőzte volna márkatársát, amióta a Ferrarinál versenyeznek, ám éles körülmények között ez még nem történt meg, hiszen neki ezt eddig az istálló vezetői nem engedték meg.

Pontosabban a szerződésében benne van, ha közel kerül Schumacherhez azt kell tennie, amire a főnökei utasítják, és még sosem utasították arra, hogy előzzön.

A hétvégi Amerikai Nagydíj előtti sajtótájékoztatón viszont Ross Brawn, a Ferrari technikai igazgatója a sajtó nyilvánossága előtt jelentette ki: Barrichello szabadon versenyezhet a némettel.

"Nem fogják kilökni egymást"

"A két pilóta úgy versenyez, ahogy akar és egymással is harcolhat. Már Kanadában is remek kis csatát mutattak be, bár a boxban kissé aggódtunk emiatt. Az egymás elleni küzdelemben persze benne van a hiba lehetősége is, de nem hiszem, hogy ki fogják lökni egymást. Amit Barrichello Montrealban tett, abszolút rendben volt, és fordított esetben Michael is ugyanúgy vezetett volna" - mondta az angol szakember hivatalosan is felhatalmazva a dél-amerikait az előzésre.

Maga Barrichello fülig érő szájjal hallgatta főnöke szavait, és amikor rá került a sor a beszélgetésben, lelkesen nyilatkozott.

"Én vagyok az első"

"Látták már valaha is, hogy Schumachert a csapattársa megpróbálja megelőzni? Büszke vagyok, hogy én vagyok az első, aki megpróbálta -mondta a harmincegy éves brazil. - Michael viszont nagyon ügyes volt, előttem tudott maradni, és bár későn fékezett, be tudta venni a sikánt. Ha képes lettem volna előzni, biztosan megnyerem a versenyt, mert három-négy tizeddel gyorsabb voltam nála körönként. De a második hellyel is elégedett vagyok, hiszen a világ legjobbja ellen versenyeztem".

Barrichello olyannyira belelovalta magát a beszédbe, hogy Brawn bejelentésén felbuzdulva már a világbajnoki cím megszerzését sem tartja kizártnak, annak ellenére sem, hogy hátránya tizenhat pont.

"Tizenhat pont nem behozhatatlan"

"Tizenhat pont első ránézésre nagyon sok, de ha az egyik kocsi nyer, a másik pedig kiesik, akkor máris tízzel kevesebb lesz, ami nem sok. Vagyis versenyről versenyre küzdeni fogok, hogy lecsökkentsem a különbséget és világbajnok legyek" - fogadkozott a ferraris.

A pénteken magyar idő szerint este kezdődő Amerikai Nagydíjon a hatszoros világbajnok ennek ellenére optimista, és idei hét sikere után újabb győzelmet vár, hiszen - mint mondta - "még sosem volt olyan jó a Ferrarival versenyezni, mint idén".